МИГ Кирково-Златоград успешно приключи проекта Златна кухня

  • Издадена бе брошюра за популяризиране на района като туристическа дестинация

Нов живот

Успешно приключи реализацията на проекта „Златна кухня“, финансиран от Програмата за развитие на селските райони чрез МИГ Кирково-Златоград.

В хода на реализация на проекта Сдружение за социална интеграция – Златоград проведе конкурс „Пътешествие назад във времето в кулинарното наследство на Златоград и Кирково“ с цел събиране на автентични местни рецепти, познати от векове, които представят местните кулинарни традиции.

Отпечатана е туристическа брошура за популяризиране на дестинацията Златоград-Кирково като маршрут за кулинарен, културен и екотуризъм, както и картончета с характерни местни рецепти.

Най-атрактивната част от проекта бе проведения фестивал «Златна кухня», насочен към промотиране на автентичната местна кухня като част от културното наследство на района Златоград-Кирково. Събитието се състоя на открито, а местни майстори-кулинари от Златоград и Кирково направиха демонстрация на няколко традиционни местни ястия (качамак, петатник, клин), разяснявайки пред публиката начина на приготвяне и характерните традиции и обичаи, свързани с конкретното ястия.
В рамките на фестивала се проведе състезание между поколенията за най-добре приготвено местно ястие, като журито оценяваше автентичност, оригиналност, атрактивност на приготовяне и поднасяне на ястието.

В паузите, докато траеше приготовлението на храната, местни фолклорни танцови и певчески групи забавляваха публиката, демонстрирайки богатството на местния фолклор и таланта на местните самодейци.

Туристи от Златоград и Кирково опитаха от вкусните ястия и се включиха в хората. На всеки турист и гост на Златоград и Кирково бе раздадено пакетче с рецепти и брошура. В събитието се включиха над 1500 човека.

Снимки: Сдружение за социална интеграция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *