Национална стачка в Гърция парализира обществения транспорт в сряда

Очаква се 24-часовата стачка, организирана от синдикатите на частния и публичния сектор в страната, да спре повечето услуги в цялата страна и да наруши обществения транспорт в големите градове. Синдикатите настояват за увеличаване на минималната заплата, която в момента възлиза на малко над 700 евро на месец за наемните работници, и по-ниски данъци, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник „Катимерини“.

„Работниците в нашата страна, както в публичния, така и в частния сектор, се борят срещу високите цени, които задушават домакинствата и гражданите“, се казва в изявление на конфедерацията на профсъюзите на държавните служители ADEDY. В него се добавя, че по-високите разходи за енергия, гориво и основни стоки намаляват заплатите на работниците.

Основните гръцки авиокомпании обявиха анулиране на вътрешни и международни полети и промени в графика за сряда поради стачката.

Aegean Airlines и нейното дъщерно дружество Olympic Air отмениха 50 вътрешни полета и промениха разписанията за други 42 полета, повечето от които международни.

Ръководителите на полети планират да участват в стачката в сряда, като преустановят работата си за шест часа от 10 до 16 часа местно време (съвпада с българското). Очаква се членовете на синдикатите на гражданската авиация да участват в пълната 24-часова стачка.

В Атина метрото ще работи само за около шест часа, а такситата няма да се движат по улиците от 6 сутринта в сряда до четвъртък сутринта. Синдикатите планират да проведат протестни шествия в града в сряда сутринта.

Автобусите ще се движат в продължение на 12 часа, започвайки от 9 сутринта, като всички курсове рано сутринта и късно вечерта са отменени. Фериботите до и от гръцките острови ще останат в пристанищата от полунощ във вторник до полунощ в сряда.

Източник: Нюз.бг
Снимка:  iStock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *