С безплатно измерване на кръвна захар Кърджали отбелязва Световния ден за борба с диабета

На 14.11.2022 г., когато отбелязваме Световния ден за борба с диабета в кабинета на д-р Абдулазиз намиращ в гр. Кърджали, бул.”Тракия” № 13, етаж 3 /бивша Стоматологична поликлиника/ ще се извършва безплатно измерване на кръвна захар от 10:00ч. до 14:00ч.

Всеки желаещ да се консултира с д-р Абдулилях Абдулазиз, специалист по вътрешни болести и ендокринология,  може да посети кабинета  от 14:00 до 17:30 часа.

Не се изисква направление от личния лекар.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Около 650-700 000 българи са засегнати от това социалнозначимо заболяване. Голяма част от тях дори не подозират. Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *