Музеят на златото в Крумовград се нареди сред Чудесата на България

Нов живот

Новооткритият Музей на златото в Крумовград „Националната кампания „Чудесата на България“ връчи отново своите годишни награди. Това стана по време на тържествена церемония в Гранд хотел „Милениум“, предшествана от форум на тема „Бранд България. Докосни Чудесата“.

На него присъстваха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на туризма Илин Димитров, шефът на комисията по туризъм в парламента Цончо Ганев, лидерите на ДПС и „Възраждане“ Мустафа Карадайъ и Костадин Костадинов, депутати, посланици, представители на бизнеса.

Как модерният рудодобив и опазването на културното наследство могат да вървят ръка за ръка? Отговорът е в Крумовград. Там е първият новоразработен рудник за последните 40 години – „Ада тепе“, при който Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките, община Крумовград и „Дънди Прешъс Металс Крумовград “ показаха на практика какви са пътищата, по които бизнес, власт и наука могат да вървят заедно и да си сътрудничат. А новооткритият през лятото музей на златото в Крумовград, представящ най-древния златен рудник в Европа, вече носи  позитиви за археологията, разказва миналото на младото поколение и допринася за развитие на местната икономика.

Наградата получават: Доц. Христо Попов, Директор на НАИМ – БАН, разработващ от години „Ада тепе “, кметът на Крумовград г-жа Себихан Мехмед и Ирена Цакова, директор в „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор за България.

Красимир Гергов, председател на Националния борд по туризъм, връчи наградата на доц. Христо Попов, директор на НАИМ – БАН, разработващ от години „Ада тепе “, кмета на Крумовград Себихан Мехмед и на Ирена Цакова, директор в „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор за България.

 

1 Отговор

  1. Платени медии каза:

    Цялата сбирка е фиктивна, експозицията стои затворена и е без работно време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *