Това село може да се нарече град

Нов живот

За мен е вълнуващо да пиша за родното си село Вранско, което е само на  2 километра северозападно от Крумовград, а последната махала на югоизток граничи с кв. „Запад“ на града.

Самочувствието ни е на градско село и много от моите съселяни работят в Крумовград. Имаме добра инфраструктура, улиците са асфалтирани и продължават да се асфалтират, разполагаме с изградени електропреносна и водоснабдителна системи и всички мобилни оператори имат покритие. Близостта до града си има много предимства.

На север от последната махала на с. Вранско се намира скално-култовият праисторически комплекс, условно наречен Ковил, който е разположен на огромна площ между селата Ковил, Джанка и Бараци и между притоците на реките Крумовица и Дюшун дере, за които е писано много и тепърва ще се изследват.

На 150 м югозападно от селото ни се намират тракийски скални ниши, 18 на брой, от които 16 са трапецовидни и 2 елипсовидни. Те са издълбани в три реда, датирани според специалистите от I хил. пр. Хр. В близост на височините е и неолитно селище, за което има артефакти и могат да се видят в музейната сбирка на Крумовград.

Кметицата на селото Джайде Идрис сподели, че тук ни живеят жизнеспособни и трудолюбиви хора, с които се гордея. Над 100 души работят в строителството на обекти в страната и държавите от Европейския съюз, около 50 са в  предприятията в града, а останалата част се занимават със земеделие и животновъдство. В селото ни има и много млади хора, които искат да реализират мечтите си. Част от тях са и мои съученици в професионалната гимназия в Крумовград. Радвам се, че голяма част от младите хора в моето село решават да останат в България и създават семейства.

В завършващ етап е изграждането на спортната и детска площадка във Вранско. Един дългоочакван и сбъднал се проект, на който се радват малки и големи, но повече младите майки с деца и разбира се учениците. Прекрасна е възможността да имаш спортна база в селото, откъдето може би, надявам се, ще излязат бъдещи таланти.

 

Фатма БИРОЛ, 11 клас от клуба на младия журналист при ПГ по транспорт в Крумовград

1 Отговор

  1. Иван Дончев каза:

    Браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *