Кристина Хорсикян от Кърджали попада в школата на Патрик Муратоглу, тренирал Серена Уилямс и Симона Халеп

Валентина ИВАНОВА

Тя хваща ракетата за първи път на корта в комплекс „Арпезос“, когато е едва на 6 години и на ръст е по-ниска от мрежата. Поощряват я майка й Тинка, бивша състезателка по баскетбол, и баща й Рафи Хорсикян, който в момента е президент на Тенис клуб „Орфей“ – Кърджали. Подготвят я треньорите Христо Чобанов и Милчо Чепишев, който вече не е между живите. От тогава до ден днешен не е преставала да играе тенис. Кортовете я „дърпат“, където и да отиде по света.

София, 2002 г.

Кристина е родена в Пловдив, но е израснала в града на Арда. Завършва Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий“ и Езикова гимназия „Христо Ботев“.

Сестрите Хорсикян с медали в Бургас, 2003 г.

Дълги години е в топ 10 на България за възраст до 12 години. Най-доброто нейно постижение е номер 2 в ранглистата на страната до 14 години. Заедно със сестра й Симона прославят името на Кърджали в редица местни и международни турнири.

Когато е на 16 години, Кристина се представя силно на международно състезание в Бургас и получава правото да участва в турнир във Франция. Там изиграва няколко силни мача и впечатлява специалистите, които й предлагат едноседмично обучение в елитната школа „Муратоглу Академи“, която днес е световноизвестна. Нейният основател и собственик Патрик Муратоглу е бил треньор на Серена Уилямс, а в момента подготвя Симона Халеп.

Кристина с баща си Рафи на кортовете в Университета на Арканзас

Кристина среща голяма подкрепа в спорта и живота от сестра си Симона, също възпитаничка на кърджалийския клуб „Орфей“, в момента треньор по тенис в американския щат Флорида. През 2011 година Симона заминава да следва в САЩ. Кристина я последва – приемат я с пълна стипендия в Университета на Арканзас. Завършва специалност „Застраховане и управление на риска“, а след това и магистратура „Бизнес администрация и финанси“. После двете сестри се местят в Бостън, Масачузетс, където Кристина работи в застрахователна компания. Двете сестри са основни състезателки в университетския отбор по тенис. Участват в междущатските първенства и в университски турнири и се представят чудесно.

Кристина на дипломирането си в САЩ с майка си Тинка

Кристина и хърватката Биянка Струкел се налагат като един от най-добрите двойки в тениса в Арканзас, побеждават и на междущатски първенства. След като живее няколко годии в Мексико, Биянка също се завръща в родината си и в момента живее със съпруга в Загреб. Работи като треньорка по тенис. Наскоро гостува на Кристина в България. В Кърджали не пропуснаха да поиграят на кортовете в комплекс „Арпезос“.

Сестрите почиват през лятото в Гърция

Животът в САЩ никак не е лек, както си мислят някои. Хората там работят по 14-16 часа, някои – на две места. Макар че не бях сама, издържах няколко години, но България ми липсваше и реших да се прибера. Намерих си чудесна работа, в американска компания за онлайн банкиране в София и се установих в столицата. Не съм преставала да играя тенис, а напоследък се пробвам успешно и на скуош, споделя успешната млада жена.

Кристина днес с треньора Христо Чобанов от Тенис клуб „Орфей“

Когато си идва в Кърджали, тя винаги се отбива за няколко сета на корта, от който е тръгнала в спорта. Най-много й се радва треньорът Христо Чобанов. Той разпалено разказва на своите днешни възпитаници за успехите на бившата си състезателка Кристина Хорсикян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *