Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, но билети и места няма

Мондиал 2022 стартира на 20 ноември и светът логично отправя поглед към страната домакин. Тази година това е богатата на петрол и природен газ Катар. С площ от 11.5 хил. кв. км тя е най-малката държава, приемала значимото футболно събитие.

Тазгодишното световно първенство е най-скъпото досега, тъй като Катар инвестира в организацията над 229 млрд. долара. За сравнение, Мондиал 2014 в Бразилия струва около 11.5 млрд. долара, а този в Русия през 2018 – 14 млрд. долара.

Въпреки малката територията мачовете ще се играят на цели 8 стадиона. Те са разположени на около 50 км от столицата Доха, а модернизацията и изграждането им струват 10 млрд. долара. Освен спортни съоръжения, има построени изцяло нови пътища и хотели.

Очаква се 1.5 милиона фенове да посетят страната за събитието, което ще даде тласък на туризма и индустрията. То ще влезе във футболната история, тъй като за първи път ще се проведе в държава от Близкия изток. Страната очаква приходи в размер на 4.7 млрд. долара.

Стадионите

Грандиозното събитие ще започне от 60-хилядния „Ал Байт“, като началото ще бъде дадено с мач между домакините и Еквадор. Стадионът носи името си от „bayt al sha’ar“  – палатки, използвани в миналото от номадските народи в Катар и региона на Персийския залив. Дизайнът почита миналото и настоящето на Катар. С размери на над 30 футболни игрища, „Ал Байт“ се гордее с огромни зелени площи със зони за игра и тренировъчни станции, заедно с писти за бягане, колоездене, конна езда и яздене на камили.

Международният стадион „Халифа“ разполага с 40 хил. места и е изцяло обновен с нова осветителна система. Двойните арки на съоръжението са допълнени от широк навес, който е интегриран със специална охладителна система. Неслучайно мачовете се провеждат по това времето на годината, тъй като температурите в Катар ще достигат до около 30 градуса.

Стадион „Ал Тумама“ също разполага с 40 хил. места. Дизайнът му вдъхновен от gahfiya – традиционна тъкана шапка, носена от мъже и момчета в Близкия изток. Тя е част от традиционното облекло на региона и е символ на достойнство и независимост.

Финалът ще се играе на стадион „Лусаил“ с капацитет от 80 хил. места. Формата и фасадата му отразяват сложните декоративни мотиви върху купи и други съдове, характерни за Златния век на изкуството и майсторството в арабския и ислямския свят.

Крайбрежният „Стадион 974“ е построен от транспортни контейнери и модулни стоманени елементи, претворяващи близкото пристанище и индустриалната история на парцела. Резултатът е отличителна, смело цветна и изцяло модерна арена.

Стадион „Образователен град“ е буквално от друго измерение. Фасадата му включва триъгълници, които образуват сложни, подобни на диамант геометрични шарки, които изглежда променят цвета си с движението на слънцето. Подобно на диамантите, дизайнът на стадиона съчетава качество, издръжливост и устойчивост.

Стадион „Ал Джануб“ е вдъхновен от платната на традиционните лодки дау. Благодарение на иновативна система за охлаждане и прибиращ се покрив стадионът се използва целогодишно.

Цените за феновете

Не всички запалянковци ще може да си позволят пътуването до Катар. Според проучване на полската фирма за финансови услуги Conotoxia, не само че билетите за мачовете в Катар са най-скъпите в историята на Световното първенство, но и цените на пътуването и настаняването също са главоломно високи.

За местните жители има отстъпки, а за пътуващите привърженици билетите за груповата фаза струват между 70 и 220 долара. Билетите за елиминационните мачове са между 600 и 1600 долара. Цените на билетите за финала на 18 декември са с 46% по-скъпи от тези на Мондиал 2018 в Русия, според SportsMai. Повечето мачове вече са разпродадени. Въпреки това FIFA поддържа официална платформа за препродажба за тези, които няма да могат да присъстват.

Като оставим настрана билетите, Conotoxia изчислява, че най-евтиното 10-дневно пътуване за двама души до Доха по време на турнира – включително полети от Ню Йорк, настаняване, коли под наем и пари за храна и напитки – ще струва 5400 долара. Отделно проучване на Hull Financial Planning предполага, че феновете трябва да отделят по 9600 долара на човек за пътуването. Тъй като полетите и настаняването бързо се разпродават, тази цена може да се окаже много по-висока, особено ако феновете искат да присъстват на мачове след груповите фази.

Според Booking.com седемдневен престой в Доха с полети от Ню Йорк за третата седмица от турнира струва някъде между 4600 и 18 500 долара на човек. Това е без билети за мачове. Qatar Airways предлага и луксозни пакети, които включват полети, настаняване и билети за мачове. Те започват от 3500 долара на човек, но могат да стигнат над 7000 долара.

Най-евтиното настаняване за феновете по време на турнира е във фен селището, което разполага с временни помещения със самостоятелна баня, в които могат да спят двама души. Те са на разположение за около 200 долара на вечер. Отново обаче повечето дати са разпродадени, пише Insider.

Наградите

Отборът, който спечели Световното, ще получи освен слава и престиж, и парична награда в размер на 38 млн. евро. Завършилият на второ място ще вземе 27 млн. евро, а третият в класирането – 24 млн. евро. Четвъртфиналистите ще получат 15 млн. евро, а тези, стигнали до осминафиналите – 11.7 млн. евро.

Приходи и инвестиции на FIFA

FIFA генерира 5.4 млрд. долара приходи от Световното първенство през 2018 г., което бе 16% скок в приходите спрямо турнира през 2014 г. Като организация с нестопанска цел, федерацията влага по-голямата част от приходите си обратно в развитието на футбола. През 2018 г. 4.3 млрд. долара бяха директно реинвестирани обратно във футболни програми, пише Euronews.

FIFA събра повече от 3 млрд. долара приходи от телевизионни и лицензионни права за излъчване по време на предишното Световно първенство. Популярността на футбола по света подхранва ожесточена конкуренция сред глобалните телевизионни оператори. FOX спечели наддаване с конкурента си ESPN, сключвайки сделка за 400 млн. долара с FIFA за телевизионни права за тазгодишното Световно първенство.

економик.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *