Не само професия, но и отговорност

Ще ви разкажа за моето училище – професионалната гимназия по транспорт в Крумовград, и за това как го виждат учениците от 8 клас и назначените медиатори.

Първият випуск започва учебни занятия на 15.09.1964 година,  обучават се  195 младежи, разделени тогава в две специалности: „Шофьори  категория „С“ и  „Шофьори и автомонтьори”. Това е началото, поставено преди 58 години.

Какво е днес? Директорът на гимназията Николай Георгиев сподели, че близо 200 са учениците, за които се грижат 18 учители в 14 кабинета, 6 учебни работилници, които се използват за учебна и извънкласна дейност, снабдени с нови чинове, шкафове, и столове. Разполагаме с  учебни автомобили, 2 оборудвани компютърни кабинета, а  компютри и мултимедийни проектори има във всички кабинети и в една от работилниците. Имаме още училищен радиовъзел и медицински кабинет. В училището е създадена приятна обстановка, всички кабинети на втория и половината на първия етаж са изцяло обновени с алуминиева дограма, вертикални щори, бели дъски, радиоточки, а в  коридорите са разположени тематични информационни кътове. На парно отопление сме.

Цялата фасада на училището е боядисана, а от тази година имаме изцяло нов и оборудван кабинет по химия, съвременно светлинно табло в  кабинета по безопасност на движението и изцяло нов макет-прототип на автомобил Фиат в една от работилниците на училището. Освежен е и приземният етаж, където са разположени синдикален клуб и складови помещения.  По спечелените проекти се работи активно, а в националната програма „ Заедно в изкуствата и спорта“  действат 6 клуба

По НП „ Подкрепа на образователните медиатори и социални работници”, имаме назначени двама медиатори. Попитахме тях и  част от осмокласниците  какви са впечатленията им от условията за успешен учебно-възпитателен процес в училището, какви проблеми виждат и какви са бъдещите им очаквания. Ето и техните отговори:

Хактан Емилов: „Имаме прекрасни условия в училище. Дразни ме невниманието на някои от моите съученици в час, разсеяни са. Очаквам да бъдем по-успешни в ученето, за да бъдем и по-добри в бъдещите ни професии.”

 

 

 

 

 

Биркан Съботинов: „Условията в гимназията наистина са много добри. Имаме възможности да участваме в проекти и в много клубове. Не понасям липсата на дисциплина и лоши навици на някои мои съученици и разбирам колко е трудно на учителите. Вярвам, че ни очакват много предизвикателства, за да бъдем успешни в ученето и да радваме нашите родители.”

 

 

 

Озан Осман: „Имам добри очаквания и знам, че съм дошъл да получа това, което ще ме направи да бъда успешен.”

 

 

 

 

 

Октай Ибрям, медиатор: „Първите ми впечатления са отлични. Училището разполага с много добри условия за реализация на учебно-възпитателния процес. Имаме много добър директор,професионалист,знае как да управлява персонала. Най-важното са двигателят на цялата работа – учителите, които подхождат с огромна отговорност и любов към учениците, обичат своята работа.

Проблемите идват още от етапа на основното  образование на учениците, които според мен са: липсата на мотивация, а при някои ученици отсъствие и минимум владеене на книжовната норма на българския език. Това, което забелязвам в работата ми като медиатор, е липса на отговорност и интерес от страна на родителите на някои ученици.

Бъдещите ми очаквания са децата да бъдат по-толерантни един към друг; отговорност от  родителите; ефективни закони и правила от МОН; учениците да бъдат добри хора, с добри сърца.

Бащата на философията Сократ казва „Висша мъдрост е да различаваш доброто от злото“.

Посланието ми към родителите е да бъдат грижовни за децата си!”

Айдън Юмер, медиатор: „Със същите отлични и позитивни впечатления съм и виждам професионализма и старанието на директора  Николай Георгиев, човек по душа, стремящ се да подобрява и надгражда материалната база и условията в училището. За  колегите ми учители мога да кажа , че са хора с дългогодишен педагогически опит и гледат на учениците като на свои деца.

Относно проблемите на нашите ученици – те започват още от най-ранна детска възраст, където родителите са основен фактор във възпитанието на  децата и не може тяхната безотговорност да бъде прехвърляна на училището. Родителите трябва да бъдат по-активни и загрижени и отблизо да следят децата си.

Бъдещите ми очаквания са да сме по-толерантни един към друг и да има повече труд,  позитивизъм и оптимизъм.”

Назмие МЕХМЕД, 10 клас
от клуба на младия журналист при ПГ по транспорт в Крумовград

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Браво на директора и на неговия екип!
    Бъдете здрави и все така успешни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *