Ученици от Крумовград изучават забележителностите в региона

Нов живот

Учениците от групите за занимания по интереси „История без граници“ с ръководител Соня Димитрова и „Приложен английски език“ с ръководител Шенай Хасан посетиха Кован Кая, част от мегалитен тракийски култов комплекс в Източните Родопи, край с. Долно Черковище, област Хасково, за да обогатят знанията си за тракийската религия, култура и мироглед и приложат в действие лингвистичните си уменията по английски език.

Вниманието на всички бе привлечено от 110 броя изсечени в скалата трапецовидни ниши и изкуствена пещера. Местността не случайно е наречена Кован Кая, в превод „Скалата – кошер“. Ориентацията на нишите юг – югоизток дава основание да се смята, че те са служели за ритуални цели и вероятно тава е било светилище за почитане на тракийски богове. Друга теория е, че в съответните ниши са поставяни урни с праха на кремирани починали хора и в този смисъл нишите играят ролята на погребални камери.

На учениците бяха поставени различни практически задачи, които провокираха тяхната креативност, въображение и работа в екип.

Не по малък интерес предизвика и язовир „Студен кладенец“ като част от каскада „Арда“ – най-големия хидроенергиен комплекс в България.

Нестандартния подход на обучение в групите за занимания по интереси превръща училището в по-привлекателно място за развитие и изяви на учениците, които с нетърпение очакват следващите предизвикателства.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *