ПП и ДБ с ултиматум: Държим да се оттегли целия законопроект за Изборен кодекс

Министерският съвет на ГЕРБ избра и гласува тези машини. Не Мадуро, а Борисов избра тези машини за гласуване. ЦИК, с председател от квотата на ГЕРБ, ги избра.  Няма да коментирам чувалите с лъжи, казани тази сутрин“.

Това заяви в Народното събрание съпредседателят на „Продължаваме Промяната” и председател на ПГ на ПП Кирил Петков.

„През цялото време искаме да говорим за бюджета и реалните проблеми на хората. Защо ГЕРБ И БСП имат фиксация върху изборния кодекс? Защо искат да превърнат тези машини в прости принтери, да върнат машинациите. Държим да се оттегли целия законопроект за Изборен кодекс“, настоя отново председателят на ПГ на ПП.

Искат реално да направят подмяна на вота на българските граждани. Искат да затворят Обществения съвет, който ги критикува, искат да усложнят гласуването на българите в чужбина. Държим да видим оттеглянето на целия законопроект. Ако Хартиената коалиция оттегли безумията си ние още днес ще влезем в зала“, допълни Петков.

„Никой не може да си представи, че реално такова обсъждане може да се случи на раздумка, набързо и да се разберем. Това не може да е сериозен диалог. Може да се случи при две условия.

Едното е да изтеглите законопроекта и да започнем начисто.

Второто, което предлагаме и днес ще внесем е временна комисия, която да се занимае с измененията на Изборния кодекс – структурирано, публично и по начин, който може да има смисъл, а не по лидерски приказки“, предложи Христо Иванов от ДБ.

Тя трябва да има срок на действие един месец и всеки да си отговори можем ли да реформираме изборния процес за една нощ, на една седянка? Можем, видяхте как. Но ако искате да разговаряме и да търсим решение, това е форматът. Не ни търсете за параванче. Да видим дали ще се съгласят или искат просто параванче“, каза още той.

Това, което те предложиха, е среднощни гласувания, среднощни комисии, на крак, на парче. Ако имат достойнство и уважават избирателите, трябва да подкрепят тази временна комисия, която да работи не между 2 и 4 сутринта, когато всички българи спят, а да работи един месец пред очите на всички. Ние не вярваме, че това е целият фокус на българите. Нямаме и бюджет. Няма да стоим настрана, докато някой си приема изменения, прави машините на принтери между 2 и 4 през нощта“, допълни Петков.

Христо Иванов припомни, че ДБ е влизала в парламента и с хартиена бюлетина и това не е проблем.

„Ние се опитваме да върнем процеса в някакви релси, в които да се има минимално доверие. Това не са среднощни заседания като вермахта, който минава през нива със зелки. Не е лидерски раздумки. Ако искаме да ремонтираме изборния процес, след като г-жа Нинова е казала, че е приоритет, ние сме готови да се върнем и да гласуваме“, заключи той.

Въпросът е за честни избори, а не кой ще влезе в парламента и кой не, каза Христо Иванов.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *