Топ маникюристката Катя Райкова грабна в Дубай приз за световен принос в индустрията за красота

  • Тя е и сертифициран преподавател, и съдия в международни конкурси, и организатор на Българския нейл шампионат

Валентина ИВАНОВА

За Катя Райкова възходящата крива в професията започва през 2001 година, когато печели Нейл Фантази националния шампионат на България. Следват първи места в Рим, участия в Седмицата на модата в Ню Йорк и в Милано, челни класирания в Хърватска, Словения, Полша, Норвегия, осем призови места, от които две първи, в САЩ и т.н. Равносметката е повече от 25 купи, получени във всички краища на света, в най-елитните професионални конкурси. Катя е единствената българка, попаднала в топ 10 на най-впечатляващите маникюристи на планетата.

В Дубай последната награда

Творческата й натура я държи в професията вече 23 години. Създава своеобразно изкуство на ограничената площ на женския маникюр. Казва, че за успеха в тази специфична професия са необходими въображение, търпение и много труд. По време на конкурсите пък се изисква страхотна концентрация, защото се работи за определено време.

Освен доказан майстор в областта на маникюра и ноктопластиката, тя е и сертифициран преподавател, съдия в международни конкурси и организатор на Българския нейл шампионат.

Тази година бе отличена за „Разпознаваем стил през годините“ на церемонията по връчване на модни награди у нас.

Успехите не я успокояват. Амбицията не й дава мира и я тласка да работи все така устремено и с още по голяма виртуозност.

Последното признание за работата й дойде преди дни в Дубай, Обединени арабски емирства. Там тя беше поканена като лектор и главен съдия на Конгрес в областта на индустрията за красота. Проведе и демонстрации на своите уменията в декоративния маникюр. Получи приз за световен принос в бюти сферата.

Всяка държава организира по един-два стойностни конкурса годишно, за да се стимулира развитието на сектора. Дубай и изобщо арабският свят сега започват да изграждат индустрията за красота. Затова правят грандиозни конкурси, канят европейски специалисти, истински майстори, които имат какво да покажат. Събират хора от цял свят. Индия например много държи на сферата на маникюра. Вече имам предложения да преподавам там, добавя Райкова.

Бюти индустрията в световен мащаб се развива бързо. Последните години пандемията й се отрази негативно, както се случи в много сфери.

Доста колеги позакъсаха, спряха да купуват материали. Това се рекушира в компаниите-производителки. Китай е основен производител и на нашите продукти. Настъпи спад в бранша. Аз лично не съм спирала да работя през проблемните две години. Изградила съм си вярна клиентела, обяснява водещата специалистка.

Някои дами решават, че могат да си спестят разходи, като се погрижат за себе си в домашни условия. Други пък се страхуват от зараза с Ковид 19 и не посещават салоните и ателиетата за красота. Но след като виждат резултата, бързо се връщат към професионалната грижа.

Важна за успехите на Катя Райкова е подкрепата, която получава от семейството си. До нея винаги е нейната половинка – известният бизнесмен от Кърджали Тодор Вакрилов

Като цяло жените не се оставят, държат да изглеждат добре. Българките са красиви, но искат да бъдат и добре поддържани, констатира Катя Райкова, за която няма тайни в бюти-сферата.

Катя е собственик на студио за красота в София. Тя е родена и винаги е живяла в столицата. Свързана е с Кърджали, защото съпругът й Тодор Вакрилов е известен бизнесмен в града на Арда, който я подкрепя във всичките й смели начинания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *