Президентът ще връчи третия мандат след Нова година, за да няма избори януари и февруари

Президентът Румен Радев провежда консултации с „Демократична България“ на „Дондуков“ 2. Той заяви, че е готов да връчи третия мандат след Нова година, за да няма избори през януари и февруари.

„След изборите се ръководя от две основни цели. Първата е да се направи максималното, за да има редовно правителство, да се даде време за диалог и да се даде време партиите да се отдалечат от агресивната политическа риторика и да се приемат важни закони. Втората важна цел е така да се разположат консултациите във времето и връчването на мандатите, че ако имаме провал и не се състави правителство, предсрочните избори да не бъдат в най-тежкия период – януари и февруари. А това изисква несъмнено забавяне“, подчерта президентът.

Радев уточни, че при едни нови предсрочни избори, рискът да има още по-малка избирателна активност е реален. Отново подчерта, че е готов да връчи третия мандат след Нова година, за да има избори през март. „Но силно се надявам да не стига до трети мандат“, добави Румен Радев.

Държавният глава отново отбеляза, че наред с най-важната задача – съставяне на правителство, пред парламента стоят и други важни задачи – по неотложни закони, по Плана за възстановяване и устойчивост, по попълването на конституционно установени органи, които работят с изтекъл мандат.

„Няма малки и големи партии, няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща. Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички – консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление за решаване на важните проблеми, отива в друга посока. В посока на нарастване на конфронтацията, на противопоставяне, на чертане на нови разделителни линии“, посочи Румен Радев – президент на Република България.

За това какви са шансовете за съставяне на правителство, Христо Иванов изтъкна, че такова може да бъде съставено трудно. И аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими за съставяне на кабинет.

БНТ 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *