В Кърджали стартира кампания за ранно откриване на онкологични заболявания на здравно неосигурени лица

Нов живот 

Кампания за ранно откриване на онкологични заболявания на здравно неосигурени лица от област Кърджали ще бъде проведена в изпълнение на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021 – 2025 г. на Министерство на здравеопазването. Тя се организира от Регионалната здравна инспекция – Кърджали и към момента е обявена процедура за избор на лечебно заведение, което ще извърши безплатни скринингови прегледи на здравно неосигурени лица за откриване случаи на рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво.

Целта на кампанията е осигуряване достъп до здравни услуги на здравно неосигурените лица за превенция на онкологичните заболявания чрез ранно диагностициране. Повишаване познанията за идентифициране на рисковите фактори за поява на рак на маточната шийка и млечната жлеза при жените и колоректален карцином при двата пола и повишаване на личната отговорност към собственото здраве.

Опитът на много страни, въвели програми за скрининг доказва, че те са ефективни и водят до значително намаляване на броя на заболелите и починалите от онкологични заболявания.

В срок до 15 декември 2022 г. всички желаещи здравно неосигурени лица могат да се запишат за безплатните прегледи на телефони: 0361/6-02-96,  0885 77 88 27,  0884 33 16 16 в РЗИ-Кърджали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *