Ансамбъл Кърджали се готви за юбилеен концерт

  • Спектакълът е на 25 октомври в Дома на културата

Георги КУЛОВ

Ансамбъл „Кърджали” ще изнесе в петък, 25 октомври 2022 г.,  юбилеен концерт. Спектакъла ще започне от 18,00 часа в Дома на културата. На сцената ще излязат над 80 деца и младежи, както от представителния състав, така и от детските групи.

Организаторите очакват много гости, сред които кметът на Община Кърджали д-р инж. Хасан Азис, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгюрю, депутати. Поканени са и всички самодейци, които през годините са изграждали репутацията на ансамбъла.

Ансамбъл „Кърджали” към читалище „Юмер Лютви” навършва 30 години от своето създаване.  Той е първият в страната за турски фолклор след демократичните промени. Създаден е на 1 октомври 1992 г. Инициативата принадлежи на фондация „Истикбал” с председател Нуреддин Мехмед и НЧ”Обединение 1913” със секретар Снежа Спасова. Административно той се ръководи от Мюзеки Ахмед,  който тогава е секретар на фондацията.

Днес самодейците се гордеят с първа награда от Първия национален фестивал на турския фолклор през 1995 г. в Стамболово и с Първа награда на големия международен фестивал на черешата в турския град Текирдаг през 2012 г.

На видно място са грамотите от Министерството на културата от 2002 г. и 2009 г.  Едната е от емблематичния Стефан Данаилов-Ламбо. Витрините на НЧ”Юмер Лютви” не могат да поберат многобройните отличия на ансамбъла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *