В Гледка готвят протест срещу трафика на товарните автомобили

Валентина ИВАНОВА

Писма и подписки не помогнаха на жителите на кърджалийския квартал „Гледка“ да спрат тежкия трафик, преминаващ по „Димитър Маджаров“ и съседните улици. Затова те са решили да преминат към протестни действия, спазвайки всички изисквания на закона.

От три години през квартала се движат бетоновози и огромни камиони, превозващи дърва и други материали от т.нар. Южна промишлена зона, намираща се в началото на село Айрово. Преди това се качваха на главния път с ляв завой към града. Впоследствие това бе е забранено и, за да влязат в Кърджали, те са принудени да преминават през „Гледка“. „Димитър Маджаров“, както и другите улици по техния маршрут са тесни и не са оразмерени за големи автомобили, припомня проблема Роса Соколова.

Над 50 фирми са локализирани и в стопанския двор. Те също разполагат с тежка техника и автобуси. От сутрин рано до вечер късно потокът от превозни средства не стихва. Възрастни хора и майки с деца се оплакват, че пресичането на пътното платно е трудно и застрашава сигурността на пешеходците.

От трафика на тежките машини почти всичките тридесетина къщи вече са пострадали. Появили са се пукнатини на първите етажи и на носещите колони. Ежедневно се проверява колко се е увеличил техния размер. Хората са си строили домовете преди 30-40 години при големи лишения и с много усилия. Сега са разтревожени, че могат да ги загубят. Междусъседските разговори напоследък започват и завършват с темата.

При всяко преминаване на камион домовете им се тресат. Звънят прозорците, независимо дали са с подменена съвременна дограма или не.

Нашата къще е отпреди повече от 35 години и е сериозно пострадала. На улица „Димитър Маджаров“ в участъка от завод „Орфей“ до кръстовището за центъра на „Гледка“ има и ново строителство, но и там са се появили пукнатини, обяснява Роса Соколова.

Потърпевшите са се обърнали към общинския съветник Георги Кючуков, който се е ангажирал с проблема. Преди повече от два месеца са изпратили и жалба, подкрепена с подписите на 78 души, до кмета инж. Хасан Азис. Отговорът на общинската власт, получен на 17 октомври 2022 г., не ги задоволява.

Градоначалникът обещава да се проведе разговори с ДЛС „Женда“, превозващо дърва, да ползва по-малки камиони. Потърпевшите обаче контрират, че има близо 50 фирми, чиито автомобили преминават по трасето.

Другата идея на кмета е да изпрати писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“, която да разреши изграждането на нов пътен подход от Южна Промишлена зона и района към ул. „Първи май“ по посока Кърджали.

Този вариант е абсурден, тъй като реализирането му ще отнеме години и дотогава къщите ни вече ще са струтили, обобщава мнението на своите съседи Роса Соколова.
Живущите смятат, че проблемът им може да се разреши много по-лесно и бързо. Достатъчно е да се върне старият маршрут като се монтира една сигнална уредба /светофар/, за да се регулира движението.

След като проведохме всички коренспонденции, решихме да излезем на пътя. Смятаме да предприемем протестни действия, спазвайки всички законови правила, съобщават потърпевшите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *