Славейковци се наредиха сред организаторите на събитието Voice It: Мнение от значение

Нов живот

През изминалия уикенд в Националния дворец на културата се проведе едно от най-значимите младежки събития за годината – Voice It: Мнение от значение, организирано от Националната мрежа за децата и подготвено от участниците в програма „Мегафон“. От две години участници в курса на тази програма от Кърджали са Мелвин Сюлейман, Гергана Карамоллова и Есиен Гюрсес – ученици в СУ „Петко Рачов Славейков“ и доброволци в Сдружение Инициатива за развитие – Кърджали решава. Техни ръководители от Кърджали са Нешка Шопова и Росица Средкова.

Мелвин разказва: „Месец преди събитието Voice it Кристина Ненова от Национална мрежа за децата започна подготовката с младежите от „Мегафон“, чрез Zoom срещи, в които обсъждахме сценария, нашата роля в събитието, последователността на събитията, мястото на провеждане и датата. Самото събитие се състоя на 20 ноември 2022г. в зала 6 на Националния дворец на културата, като младежите от програма ,,Мегафон“ трябваше да бъдем там един ден по-рано, за да обсъдим детайлите по събитието и да бъдем обучение в модераторска работа и представяне на въпросите, обосновка на причините и себеизразяване. И в двата дни с нас бяха гости от Исландия, част от институцията на омбусдсмана на детето в Исландия, както и експерт от швейцарска неправителствена организация, занимаваща се с защита на правата на децата. Тя говореше с нас на тема детски права и защита на правата на хората, а самата дискусия завърши на обед, като след обяда младежите се събрахме в друга конферентна зала с Кристина Ненова, за да доизясним подробностите в сценария.“

В неделя младежите започват работа още в 9 часа с генерална репетиция. В 10 часа започват дискусиите по темите психично здраве в училище, приятелски кръг, здравеопазване, семейство и социални мрежи с младежи, които са се записали за този етап от събитието. В тази част от Voice it основните модератори и техните помощник-модератори се разделят на групи, съответно по темите на събитието и да дискутират с останалите младежи темите за психично здраве на децата като след обсъжданията оформят въпроси, които ще се зададат на народните представители д-р Александър Симидчиев, Красимир Вълчев и Искрен Арабаджиев.

Официалното събитие започна в 13 часа със Стефан Попов – Чефо – известен актьор и влогър. Освен дискусиите в залата, въпроси задават и младежи от Варна чрез директно включване, сред които и деца на украински семейства.

Освен младежите от програма „Мегафон“, участвали в дългата подготовка и изявили се като модератори на присъстващите ученици от софийски училища, в края водещият даде възможност и на младежите в залата за въпроси. Тогава се получи интересен диалог, свързан с влошаване на психичното здраве от стреса от матурите в 10 клас, липсата на достатъчно психолози в училище, липсата на достатъчно условия за интегриране на децата със специални образователни потребности, на които младежите получиха не само отговори, но и ангажименти от страна на политиците.

Учениците на „Славейков“, които вече втора година добиват знания и опит в областта на детското участие, споделят: „Благодарение на това събитие направихме много нови запознанства, научихме повече за правата на децата, общувахме с представителите на омбудсмана на детето на Исландия и успяхме да зададем важни за нас въпроси към политиците.“

В крайна сметка младежите откриват, че и техният глас се чува, че и тяхното мнение е от значение. Само така ще пораснат с позиция и вдъхновение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *