Цветлин Йовчев: Полицаите пазят границата с телата си, ръководството е виновно!

„МВР попадна вече в ситуация, в която няма да може с частични мерки да се реши проблемът. Системата изпадна в криза, излизането от която ще изисква повече време, ресурси и целенасочена работа. … Промяната на ситуацията зависи от ръководството на министерството, служителите нямат вина за това, че не са достатъчно добре оборудвани, неподготвени и работят при лоша организация, лошо управление и липса на какъвто и да било контрол“.

Коментара направи пред БНР Цветлин Йовчев, специалист по национална сигурност, бивш шеф на ДАНС и вътрешен министър в кабинета „Орешарски“ (2013 – 2014 г.).

Той подчерта, че МВР страда от хроничен недостиг на ресурси, на технологии и проблем с подготовката на състава:

„Нашите полицаи не са подготвени за това, което срещат на улицата. Все повече се разтваря ножицата между практическите нужди на Министерството на вътрешните работи и това, което предлага обучението в Академията на МВР и в центровете за преподготовка. В това се корени проблемът, за да се стигне до тези инциденти. Неадекватна тактика на министерството е това, че на полицаите им се налага с телата си да пазят границата. Вината за това е в ръководството, а не в полицаите, които работят на терен. … На колко погребения на служители трябва да отиде ръководството на МВР, за да разбере, че тактиката е сбъркана“.

По думите на Цветлин Йовчев охраната на границата е неефективна и е пропуснато ценно време за подобряване на сигурността:

„Частично проблемът с това се задълбочава от нестабилната политическа обстановка. Правителства с кратък мандат не могат да започнат и да проведат успешни реформи, които са много необходими – и по отношение на технологиите, които да бъдат приложени за охрана на границата, и по отношение на подобряване на функциите на оградното съоръжение, и по отношение на организацията на патрулната дейност. За това се изисква време, ресурси и правомощия на екипа, който ще извърши тази промяна“.

Според него трябва да има законодателни промени и да се засилят мерките срещу трафикантите – трябва да има по-тежки наказания, но промяната в законодателството няма да реши проблема с това, че не се действа адекватно нито по отношение на охрана на границата, нито по отношение на реакцията на патрулите на МВР в страната.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *