БЛС и НЗОК се разбраха: Клиничните пътеки се увеличават с 8%

След дълги и тежки преговори Националната здравноосигурителна каса и Българският лекарски съюз подписаха анекса към Националния рамков договор 2020-2022. Това стана ясно вчера на брифинг след съвместно заседание между УС на БЛС и НС на Касата, свикано по инициатива на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

С документа се регламентира увеличение на цените на клиничните пътеки в болнична помощ с 8%, а в медико-диагностичната дейност с 18%. То влиза в сила от 1 септември и ще бъде устойчиво и за следващата година. С предишното увеличение от т.г. на клиничните пътеки с 25% по данни на МЗ се очаква общия скок да достигне до 33%.

„С подписването на анекса средствата ще бъдат разпределени по най-прозрачния начин, така че лечебните заведения да получат съответните заплащания. В анекса се описва корекцията на цените на клиничните пътеки, начинът на разпределение на остатъчните средства, прие се методиката за разпределение на излишъка към края на годината, предложена от БЛС, и мисля, че всички страни са удовлетворени“, заяви министър Меджидиев.

„Това, което направихме днес, е да приключим успешно финансовата година. Най-важното е, че медиците ще получат парите, които им се полагат“, коментира и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. По думите му всички са се обединили, че икономия ще има и тя ще бъде разпределена по предложената от БЛС методика – т.е. парите, останали след 8% увеличение а клиничните пътеки, ще се дадат еднократно на болниците в края на годината. Към края на ноември ще стане ясно колко са тези средства, но по предварителни прогнози са около 200 млн. лв.

В Анекса е разписано още, че след приемането на нов бюджет и след като бъдат договорени новите цени за първичната извънболнична помощ и специализираната помощ, то те задължително ще влязат в сила със задна дата от 1 януари 2023 г. „Единственото, което не се знае, е с колко ще бъдат повишени, защото не знаем параметрите на следващия бюджет“, добави Маджаров.

Битката за новия НРД

Председателят на БЛС обаче подчерта, че в предложението на НЗОК за следващия рамков договор се съдържат много неприемливи за БЛС неща. „Въпреки постигнатата договореност, на фона на постъпилите предложения от страна на НЗОК за НРД 2023-2025, позицията на Лекарския съюз по отношение на преговорния процес по предстоящия Рамков договор и исканите оставки остава непроменена“, посочи той.

От касата предлагат неусвоените пари за първичната извънболнична помощ, специализираната извънболнична помощ и медикодиагностични дейности да се разпределят по ред, определен от тях, а не съвместно с БЛС, с което лекарите не са съгласни. Също така медиците не приемат и ограничението, предложено от НЗОК, лекарите да не могат да работят по два договора с касата на територията на цялата страна, а вместо това – това да става само в болници, които са на територията на една област. Касата предлага джипитата да могат да работят само по един договор с касата на територията на една РЗОК, както и да се възстанови отпадналото изискване за продължителността на профилактичните прегледи, която да се увеличи от 10 на 15 минути.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *