Радев кани БВ на консултации другата седмица, решава днес и за оставката на гл. секретар на МВР

Президентът Румен Радев ще покани на консултации на „Дондуков 2″ Български възход“ следващата седмица. Това обяви самият той пред журналисти във Враца. Държавният глава съобщи още, че днес ще реши дали да приеме оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

„Българският парламент има да свърши важна работа – този парламент, а не следващият. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото. Тогава ще бъде изключително късно. Дадох достатъчно време за работа по тези закони, и за диалог партиите да поемат своята отговорност за съставяне на редовно правителство. Ако те са единодушни, че желаят избори веднага – няма проблем. Мандатите могат да се извъртят много бързо, но това зависи изцяло от партиите. Дал съм им възможността да решат“, отбеляза Румен Радев.

На въпрос какво е мнението му за промените, които се обсъждат в НС за Изборния кодекс, държавният глава обясни, че едва когато има приет на второ четене закон, би го разгледал и след това ще може да го коментира.

Радев защити служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, като посочи, че ако партиите имат желание да искат оставки на министри, трябва да си направят редовно правителство.

„Как партии могат да искат оставка на служебен министър? Да си направят редовно правителство и да си искат колкото искат оставки. Но нека да видим резултатите от работата на МВР и тогава да говорим. Мисля, че министърът много ясно се аргументира какво прави МВР в момента, за да запълни дефицити, налагани с години. И сега в момента, наистина, МВР тръгва по един оздравителен път“, подчерта президентът.

По темата с българския клуб в Охрид Румен Радев отбеляза, че това е „абсолютно недопустим акт“.

„Абсолютно недопустим вандалски акт, агресия, която се насажда в десетилетия в нашата съседка срещу България и срещу българите. Когато имахме огромен натиск да допуснем безусловно РСМ да започне преговори за членство в ЕС, аз тогава на два пъти наложих вето и повдигнах темата пред нашите съюзници и партньори в ЕС за правата на македонските българи – че техните права трябва първо да бъдат гарантирани и вписани в Конституцията на страната и едва тогава да се отваря пътят за преговори“, каза Радев и продължи:

„Тази позиция беше отстоявана до последно лично от мен и трябва да се разбере от държавното ръководство на РСМ и от обществото, че пътят към ЕС преминава през признаването и уважаването на правата на македонските българи и на нашето културно историческо наследство“.

На въпрос как гледа на искането на ПП шефовете на службите да не се назначават от президента, Румен Радев отговори следното:

Позицията на „Продължаваме Промяната“ показа още веднъж, че ръководството на партията все още има проблеми с познаването на законите в България. Съгласно тях, президентът не участва в ръководството на службите“.

Източник: Дир.бг
Снимка: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *