COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Китайският космически телескоп „Куафу-1“ предаде първи изображения на Слънцето Телескопът е изпратил рентгенови изображения на слънчеви изригвания

Китайският космически телескоп „Куафу-1“ (Kuafu-1) предаде на Земята първото изображение на Слънцето след изстрелването си, съобщи агенция Синхуа, позовавайки се на Китайската академия на науките. Това предаде БТА.

Телескопът е изпратил заснети със специализиран инструмент рентгенови изображения на слънчеви изригвания, регистрирани през нощта на 11 ноември.
„С помощта на този телескоп ще можем да наблюдаваме Слънцето 24 часа в денонощието почти през цялата година“, казаха от обсерваторията. Цзицзиншан в китайската провинция Цзянсу.

Ръководителите на проекта отбелязват, че от май до август са възможни прекъсвания в работата на апарата с продължителност не повече от 18 минути на ден, през които той ще се намира в сянката на Земята.

 

Космическият телескоп „Куафу-1“ беше изстрелян на 9 октомври. Апаратът работи в слънчево-синхронна орбита на разстояние 720 километра от повърхността на Земята. С негова помощ учените се надяват да установят връзка между магнитното поле на Слънцето и т. нар. коронални изхвърляния на маса, които представляват изригвания на голям плазмен облак от външната атмосфера на звезда.

„Куафу-1“ освен това ще бъде използван за прогнозиране на космическото време.

Очаква се космическият телескоп да работи в орбита четири години.

Източник: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error: Съдържанието е защитено!