Окончателно: Удължиха срока за регистрация на кладенци на 3 години

Парламентът удължи срока за регистрация на кладенци за собствени потребности с три години – до 28 ноември 2025 година. Това стана с приемането на второ четене на промените в Закона за опазване на околната среда.

Крайният срок за подаване на заявление към басейновите дирекции за вписване в специалните регистри от страна на собствениците на водовземни съоръжения за подземни води, в т.ч. собствениците на кладенци за задоволяване на собствени потребности, изтича на 28 ноември тази година.

Този срок неколкократно е удължаван, но процесът не е завършен, отбелязват вносителите на измененията от ГЕРБ-СДС. Темата е важна, тъй като е необходимо да има конкретна и вярна информация за ползването на подземните води, за да могат да бъдат адекватно изготвени Плановете за управление на речните басейни.

Първоначално законопроектът предвиждаше срокът за регистрация на кладенците да бъде удължен с една година, но между първо и второ четене Манол Генов от „БСП за България“ предложи този срок да бъде удължен с три години, което е подкрепено от ресорната парламентарна комисия.

istock
istock

При гласуването в пленарната зала беше направено редакционно предложение от Татяна Султанова-Сивева („Продължаваме Промяната“) срокът да бъде една година, което беше отхвърлено с 47 гласа „за“, 67 „против“ и 73 „въздържал се“. В подкрепа на удължаване на срока за регистрация с три години гласуваха 147 народни представители, трима бяха „против“ и 42-ма се въздържаха.

Измененията в Закона за опазване на околната среда влизат в сила от 27 ноември т. г., решиха още депутатите.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *