Гюров: Ако се гледат промените в ИК, няма да реализираме мандата

Ако в Народното събрание се гледат промените в Изборния кодекс, от „Продължаваме Промяната“ няма да реализират втория мандат. Това коментира в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. „Народните представители все още имат време. Ние не можем да зачеркнем свободния избор на хората“, подчерта той.

По думите му в последните два месеца първата политическа сила е показала абсолютна политическа импотентност да създаде нещо градивно. „Тук сме за да кажем, че разбираме проблемите на гражданите и имаме план. Даваме конкретни предложения как да се излезе от кризата“, добави Гюров.

„Това е първият план, който се представя в парламента за съставяне на кабинет, който да приеме ключови промени в законодателството“, каза зам.-председателят на ПГ на „Демократична България“ Владислав Панев.

„Естествено, че това правителство ще бъде много рисково. Ние казваме, че смисъл от него има само, ако ще се занимава с важните теми. Българските граждани и представителите в парламента трябва да решат какво бъдеще искаме. Такова, в което Никола Минчев е заменен от Вежди Рашидов или такова, в което България ще стане пълноправен член на ЕС „, добави Гюров.

Промените в Изборния кодекс се очаква да влязат за обсъждане в пленарна зала. Това е предложено от пет от политическите сили в парламента, съобщи вчера председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Миналата седмица правната комисия разгледа на второ четене промени в изборните правила, с които се връща възможността за избор за гласуване с хартиена бюлетина. Връщането ѝ стана причина за напрежение между парламентарните групи, както и за протести. Правната комисия прие предложенията да няма многомандатен изборен район извън страната, за откриването на избирателни секции в чужбина да са необходими 100 заявления, вместо досегашните 40, както и закриването на Обществения съвет към ЦИК. Промените бяха обсъждани на среднощно заседание на правната комисия, което започна следобед на миналата сряда и продължи около 18 часа.

В четвъртък миналата седмица ПГ на „Продължаваме Промяната“ напуснаха пленарна зала, като преди това излязоха с декларация срещу приетите в комисията промени в Изборния кодекс. „Това ще е атака срещу българските граждани, прогонени от вашите управления, да търсят един по-добър живот в Европа. След 15 часа битка в комисията хартиената мафия мина през Изборния кодекс, за да премахне обществения съвет на ЦИК“, се посочва в декларацията.

В същия ден „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ призоваха „БСП за България“ да оттегли внесения от тях законопроект за промени в Изборния кодекс (ИК) и разговорът за изборния процес да започне публично и начисто. От „БСП за България“ отговориха с декларация, че не приемат диалог с ултиматум и няма да оттеглят законопроекта си.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова депутатите на ГЕРБ-СДС да преосмислят позицията си по част от промените в Изборния кодекс. Малко по-късно от парламентарната група казаха на брифинг, че са готови да оттеглят предложенията си за обществения съвет към ЦИК, район „Чужбина“ и заявленията за откриване на секция в чужбина.

На следващия ден липсата на кворум едва не провали пленарно заседание, защото от залата отсъстваха депутати на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. Първоначално в пленарната зала не бяха и от ГЕРБ-СДС заради извънредно заседание в централата на ГЕРБ. Парламентът започна работа при третата регистрация.

„Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ обсъдиха следобед изборните правила с представители на неправителствени организации. По-късно те се присъединиха към граждански протест пред Народното събрание, който завърши до сградата на Българската национална телевизия (БНТ).

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *