Жива верига в Гледка затваря пътя за Гърция на 1 декември

Валентина ИВАНОВА

На 1 декември 2022 година жителите на «Гледка» излизат на протест срещу трафика на товарните автомобили, преминаващи през квартала. От 8,30 часа за 30 минути те ще затворят с жива верига международния път за Гърция пред завод «Орфей».

Както «Нов живот» вече информира, къщите на «Димитър Маджаров» и съседните улици се рушат вече трета година от тътена на бетоновози  и огромни камиони, превозващи дърва и други материали от т.нар. Южна промишлена зона, намираща се в началото на село Айрово. Преди това те се качваха на главния път с ляв завой към града. Впоследствие това бе забранено и, за да влязат в Кърджали, са принудени да преминават през «Гледка», където улиците по техния маршрут са тесни и не са оразмерени за големи автомобили.

От трафика почти всички къщи вече са пострадали. Появили са се пукнатини на първите етажи и на носещите колони. При всяко преминаване на камион домовете се тресат. Звънят прозорците, независимо дали са с подменена съвременна дограма или не.

Над 50 фирми са локализирани и в стопанския двор. Те също разполагат с тежка техника и автобуси, които минават по улица «Димитър Маджаров». От сутрин рано до вечер късно потокът от превозни средства не стихва. Възрастни хора и майки с деца се оплакват, че пресичането на пътното платно е трудно и застрашава сигурността на пешеходците.

След жалба до община Кърджали, придружена от подписка, потърпевшите са получили отговор от кмета инж. Хасан Азис, който не ги задоволява.

Градоначалникът обещава да се проведе разговори с ДЛС «Женда», превозващо дърва, да ползва по-малки камиони. Потърпевшите обаче контрират, че има близо 50 фирми, чиито автомобили преминават по трасето.

Другата идея на кмета е да изпрати писмо до Агенция «Пътна инфраструктура», която да разреши изграждането на нов пътен подход от Южна Промишлена зона и района към ул.»Първи май» по посока Кърджали. Реализирането на такъв вариант ще отнеме години и дотогава къщите вече ще са струтили, смятат засегнатите.

Живущите смятат, че проблемът им може да се разреши много по-лесно и бързо. Достатъчно е да се върне старият маршрут, като се монтира една светофарна уредба, за да се регулира движението.

С акцията на 1 декември жителите на Гледка» ще настояват за ограничителен режим на тежките камиони не във времето някога, а сега, както са написали в уведомлението за протеста, изпратено до МВР и общината.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *