Община Кърджали ще поиска безлихвен заем от държавата в размер на 6 милиона лева

С гласовете на ДПС и БСП днес Общинският съвет  в Кърджали взе решение за поемане на временен безлихвен заем в размер на 6 000 000 лева от Централния бюджет на Република България, поради възникнал временен касов разрив по бюджета на община Кърджали. За гласуваха 27 общински съветници, а против 11 от ГЕРБ и Демократична България.

Община Кърджали се намира във финансово затруднение, въпреки очертаващият се сравнително висок процент на изпълнение на собствените приходи към края на годината, отчете в аргументацията си кметът д-р инж. Хасан Азис. Като причини той изтъкна „от една страна – общинските отговорности, пораждащи извършването на неотложни разходи, а от друга – недостатъчните местни приходи предвид социалната и техническа инфраструктура на общината, и отражението на финансово-икономическата криза през последните години”.

По думите на д-р инж. Хасан Азис все по-често разходите са динамични, непредвидими и изискват свободни парични ресурси. Като такива той посочи продължилата повече от две години КОВИД-пандемия, кризата, породена от ръста на цените на енергоносителите, материалите, храните и др., както и въоръжените действия на територията на Украйна, застрашаващи мира и сигурността в Европа и водещи след себе си хуманитарна и икономическа криза, с непредвидими последствия.

„С ограниченият си финансов ресурс Общината полага усилия да дофинансира разходите в сферата на образованието, културата и административното обслужване, опитва се да предоставя качествени услуги в социалните дейности, както и в останалите дейности държавна и местна отговорност. В същото време се старае да привлича не малък ресурс национално, европейско и друго финансиране за подобряване на инфраструктурата на територията на населените места в Община Кърджали, което пък от своя страна изисква финансови средства, както за собствен принос (съфинансиране), така и за подготовка на прединвестиционни и технически проекти”,  коментира д-р инж. Хасан Азис, като по този начин аргументира искането за поемането на безлихвен заем.

Критиките от страна на опозицията бяха свързани с въпросите защо толкова късно се внася докладната за безлихвен заем – по-малко от година преди местните избори, как ще бъде връщан и няма ли той да натовари гражданите на общината през 2023 година, защо сее стигнало до натрупване на толкова просрочени задължения. Според опозицията с решението да се поеме безлихвен кредит се цели прехвърлянето на отговорността от община Кърджали на Общинския съвет.

В отговор на критиките кметът д-р инж. Хасан Азис подчерта, че по неофициална информация между 15 и 20 процента от общините в България се възползват от обцията за безлихвен кредит от държавата през 2022 година. Сред тях са Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Карлово, Перник, Добрич и др.

„А през последните 20 години община Кърджали нито веднъж не се е възползвала от тази възможност. Резултатът е негативен за община Кърджали. Ако ние не успеем да си погасяваме просрочените задължения, аз не мога да гарантирам, че утре фирмите няма да предприемат вземания и да натоварят общината с няколко милиона. Стигна се дотам, защото общината няма оперативни пари, с които да плаща. Затова заемът е необходим на община Кърджали, за да предотврати следващи по тежки, негативни въздействия върху общинския бюджет”, коментира д-р инж. Хасан Азис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *