Славейковци избраха ново ръководство на Ученическия парламент

Виктория Михайлова от 10в клас е новият председател на Ученическия парламент на СУ „Петко Рачов Славейков“, Кърджали. Неин заместник-председател е съученичката й Рая Карамилева. Отговорник на техническия екип ще продължава и занапред да бъде Константин Чаушев от 10в клас. За културните дейности ще отговарят в екип Мариета Атанасова от 11а и Джулия Коджаманова от 10б, които получиха еднакъв брой гласове. За отговорник за спортните дейности е избран Павел Иванов от 10а клас, а за връзките на Ученическия парламент с медии и институции ангажиментът да ръководи нещата е за Мария Муканова от 8а клас. Екипът фотографи, които ще запечатват всяка проява на Ученическия парламент, е с отговорник Янислав Димитров от 10б клас.

Изборите за ново ръководство на ученическата институция с 26-годишна история предизвикаха голямо оживление. Това са първите реални избори по правила и норми от три години насам, тъй като досегашният председател Деница Георгиева управлява повече от 2 години и изборът й тогава беше онлайн, като съвпадна с периода на Ковид пандемията.

Отчетно-изборното събрание започна с доклад на Деница за дългия период на нейното управление. Тя спомена многобройните благотворителни кампании, дни на самоуправление, Даскеер-и, запазени традиции и създадени нови добри практики, иновативни начинания и личностно развитие на всички, докоснали се до дейностите на УП. Деница и нейният заместник Даниела благодариха на директора Милко Багдасаров за свободата и доверието, с които ги окрилява да постигат много и да реализират своите идеи. Благодариха и на заместник-директора Нешка Шопова, която от години е довереният човек на младите в училище и в техните изяви извън него. Разказаха за дългия път от пълна неувереност до съзряване и самочувствие.

За всички отговорни длъжности в Ученическия парламент гласуваха представителите на класовете от 5-ти до 12-ти включително. В някои категории кандидатите бяха 3 или 4  на брой, което направи изборът интересен и непредсказуем. Всеки от кандидатите, независимо от позицията, която иска да заеме, бе подготвил своя реч, с която да докаже, че е достоен за поста. Лека доза хумор внесе в иначе сериозното протичане на изборите пакет с шоколадови бонбони, с които един от кандидатите за отговорник реши да подслади живота на избирателите си.

В конкуренция за председател и заместник-председател влязоха две двойки изявени момичета с постижения и опит в дейностите на УП: Виктория Михайлова и Рая Карамилева от 10в и Мелвин Сюлейман и Мелиса Ахмед от 11в клас. След своите изказвания, кандидатите бяха подложени на серия от въпроси както от страна на учениците, така и на учителите.

След проведеното гласуване с интегрална бюлетина за всички длъжности изборната комисия обяви резултата и всички новоизбрани отговорници станаха ясни.

По традиция новите управляващи на Ученическия парламент започват работа веднага, тъй като по това време на годината календарът с дейности е доста пълен. Предстоят им всички декемврийски и предколедни празници, както и голямата подготовка за наградите „Даскеер“, стартираща веднага след нова година. Предстоящите най-близки събития се организират от новоизбраните отговорници, но със съдействието и съветите на досегашните. Официалното предаване на властта от стария на новия председател става по традиция и символично в края на церемонията „Даскеер“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *