156 жертви на домашно насилие потърсиха помощ в Хасковска област

156 жертви на домашно насилие са потърсили помощ към 31 октомври в Хасковска област, съобщават от Фондация „Български център за джендър изследвания-клон Хасково“.

Това са основно жени на възраст между 20 и 50 г. Това обаче е една малка част от пострадалите, защото се счита, че всяка трета или четвърта жена е подложена на домашно насилие. Отделно има косвени жертви като децата, свидетели на насилието.
В Кризисния център в Димитровград са настанени 13 жени и 14 деца. Извършени са 483 консултации със специалисти, има 49 молби по Закона за защита от домашното насилие, 40 консултации са направени на двама извършители.

Издадени са 29 заповеди за незабавна защита, има 15 случая на отстраняване на извършителя от жилището за определен от съда срок, 31 са забраните да се приближава пострадалата жена.

Прокуратурата е образувала 19 дела за нарушаване на заповеди за защита. Три от тях са приключили – едно е с пробация, а други две с глоби от 2 800 и 5 000 лв.

25 ноември е международният ден за елиминиране на насилието срещу жените. Започва 16-дневна кампания на активизъм срещу насилието, основано на пола, като са планирани редица събития в Хасковска област. Във фейсбук страницата на фондацията се събират снимки и послания срещу домашното насилие. Камбанарията в парк „Ямача“ ще бъде осветена в оранжево в знак на съпричастност към жертвите на домашно насилие.

Хасково.инфо

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *