Еврокомисията: България и Румъния няма да се присъединят към Шенген тази година

Решението за присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство се отлага за следващата година, съобщи Европейската комисия, цитирана от „Шенгенвизаинфо“.

На заседанието на Съвета на министрите по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември, на което трябва да се вземе решение за приема на България в Шенгенското пространство, ще има две отделни гласувания. Според обявения тази вечер дневен ред, ще се гласува отделно за Хърватия и отделно за нашата страна и Румъния.

Според „Шенгенвизаинфо“ двете страни са постигнали значителен напредък по пътя към европейската безвизова зона, но трябва да положат допълнителни усилия.

Румъния получи 12 нови указания, България – 17, като основно те се отнасят до осигуряване на повече независимост на съдилищата, борбата с трансграничната престъпност и корупцията.

Това решение бе неочаквано, тъй като през септември тази година Европейската комисия призова Съвета на ЕС да приеме България и Румъния в Шенгенската зона, което дойде веднага след като председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в годишната си реч за ситуацията на ЕС призова Румъния и България да бъдат незабавно добавени към Шенгенската зона за безвизово пътуване, Хърватия да получи пълноправно членство в Шенгенската зона, след като изпълни критериите и Западните Балкани да получат по-добри шансове за членство .

Румъния и България получиха покана за присъединяване към Шенгенското пространство на 1 януари 2007 г., когато се присъединиха към Европейския съюз. Оттогава обаче въпросът не е решен.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *