С голям концерт Ансамбъл „Кърджали” към читалище „Юмер Лютфи” отбеляза 30-годишен юбилей

Нов живот

С юбилеен концерт Ансамбъл „Кърджали” към читалище „Юмер Лютфи” в областния град отбеляза 30-годишнина от създаването си. Той е първи в страната за турски фолклор, след демократичните промени и е създаден на 1 октомври 1992 г.
„През призмата на днешния ден НЧ „Юмер Лютфи” не е просто читалище, то се превърна в културна институция“, каза д-р инж. Хасан Азис.
Кметът на Кърджали изказа своята благодарност за дейността и ангажираността на всички самодейци и екипа на Ансамбъла през последните 30 години, които неуморно са работили за запазване на идентичността и културата с развитието на езика, танците и песните.
„Всеки празник в Кърджали ние посрещаме с НЧ „Юмер Лютфи”! За тези 30 години поколения кърджалийци минаха през школата на Ансамбъла.Това е история, традиция, мисия!“, подчерта в приветственото си слово д-р инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали.
Припомняме, че от създаването си до сега към читалището са създадени няколко самодейни състави. Ансамбъл за турски песни и танци “Кърджали”, ВИГ “Йълдъз кардешлер”,ВИГ “Фолк-94”, ФИГ “Невил”, ВИГ “Шафак”,формация “Генч Румели и Балетна формация “Сюрприз”, Детски ансамбъл “Кадрие Лятифова”.
Ансамбъл “Кърджали” е участвувал  в над 20 международни фестивали в Гърция, Румъния и Македония. Читалище “Юмер Лютфи” е главен организатор на традиционен Балкански фестивал на турския фолклор, който се провежда в гр.Кърджали през 2 години. Така също сме организатори съвместно със съюза на Българските писатели Балканска среща на писатели.
Културната ни институция е член на Международната федерация на турския фолклор с център гр. Ялова Репуублика Турция. Към читалището са създадени клуб на културните дейци, където членуват над 50 поети, писатели и др. Периодично се организират представяне и обсъждане на новоизлезли книги. Също така е създаден и клуб на жената, като целта им е да помогнат на жени , които имат проблеми от различен характер. През 2002 година е създаден и клуб на младата интелигенция. Целта на клуба е да съдейства за професионалната реализация на младежите преди всичко от средите на малцинствата. Много от тях след завършване на своето образование се оказват извън борда на трудовата реализация.
Към читалището има библиотека с книжен фонд над 6000 тома, половината от които са на турски език. Над 300 са редовните читатели на библиотеката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *