Нидерландски художници подредиха изложба в Кърджали

Цветна графика върху хартия и визуална интерпретация на движение и музика бяха представени чрез съвместната авторска изложба на двама нидерландски художници, припознали Източните Родопи за свой дом.

Изложбата бе представена в Керимовата къща в Кърджали, а Рууд Матес и Тери Фрейбург за първи път подреждат експозиция в родопския град, с идеята за обмен на идеи и връзка с българските им колеги.

„Откакто започнах да работя гравюрни техники и да правя отпечатъци, основната ми тема е пейзажът. За това и толкова харесвам Родопите“, коментира за БТА Рууд, който преди да се засели в махала в пограничната Община Кирково преди близо седем години, е живял повече от двайсет в съседна Гърция.

Колегата му Тери Фрейбург, също избрал преди няколко години кирковско село за свой дом, селектира за изложбата творби, създадени през последните три години.

„Всяка една графична рисунка може да бъде разглеждана като упражнение за претворяване на физически преживявания като движение, напрежение, сблъсък, стрес и освобождаване във визуални форми“, споделя за БТА Тери. И показва творби, които направил, докато бил на концерт. Авторът обяснява, че това е неговият начин да визуализира музиката, мелодията и нейните низови и върхови моменти. „Използвана е специална форма, позволяваща рисуване заедно с музиката. Така че е възможно да се рисува, само докато се слуша определена песен, в рамките на времетраенето й, без да се работи върху картината след това“, обяснява Тери.

Първата съвместна авторска изложба на двамата нидерландци ще бъде експонирана в Керимовата къща до 9 декември.

Експозицията е по инициатива на фондация „Царино“, със съдействието на Арт галерия „Дар“ и Дружество на художниците в Кърджали.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *