По-добре е есенно-зимно засаждане на дръвчета, отколкото ранно пролетно

  • Благоприятните дни се използват за зимни резитби, като клоните се изнасят извън градината
  • Когато е пропуснато торене на овошките през ноември, може да се извърши декември
  • При слънчеви дни трябва да продължат зимните пръскания с 2% бордолезов разствор. Наред с резитба, обработка на почвата, те предотвратяват заразяването от редица икономически важни болести и неприятели

Димитровден отмина, а по стара традиция тогава стопаните се разплащали с наетите за летния сезон работници, овчарите и ратаите. А времето до Никулден народът нарича „Сиромашко лято“. Всеки себеуважаващ се земеделски стопанин, обаче, не приключва с работата по земята. И през ноември работата в градина не спира. Овощните дървета и храсти преминават в състояние на относителен зимен покой. Какво се прави през последните два месеца на годината и как се зазимяват дръвчетата, отговори чрез „Нов живот“ ни дава агронома Антон Русчуклиев.

Разговорът води: Галина АВРЕНЛИЕВА

 

Г-н Русчуклиев на прага на зимата сме, а земеделските производетели и стопаните на градини все още са навън. Какво се прави през ноември месец?

Все още има работа по земята, по пръскане на дръвчетата, обработката на почвата. В момента се разсаждат дръвчетата. Времето е хубаво. Сега е момента да се направи зимното пръскане със син камък. Така, че още има работа по нивата и градината. След като приключи листопада, всичко трябва да се събере и да се изгори, защото така ще се унищожат заразите по старите листа. Все още има зеленчуци, които бяха защитени от сланата. Зелето е още навън, праза. Въпреки късната дата, тази топла есен ни даде възможност да продължим дейностите по градината. Но стопаните трябва да се ориентират по приключване с беритбата на късните сортове, със засаждането на нови овощни дръвчета, пръскането и есенната обработка на почвата.

А какво е необходимо да знаят стопаните и да направят за унищожаване на зимуващите вредители?

Както споменах е необходимо пръскане. За унищожаване на зимуващите гъсеници на ябълковия, сливовия и ореховия плодов червей, , кръгломиниращия молец, ябълковата стъкленка, крушовите бълхи и др. е необходимо да се остърже, събере и изгори старата кора от ствола и дебелите клони на овощните дървета. Остъргването се извършва с тъп нож или обратното на ножа, без да се засяга ликовата част на кората. Това се прави за да няма скрити вредители някъде по пукнатините.

Трябва ли стопаните да се погрижат и за изсъхналите вече дръвчета?

Изсъхналите и загиващи дръвчета трябва да се изкоренят и да се изнесат от градината. Оставени в овощната градина, те са източник на заразяване или на „резервоар“ с болести на здравите дървета. През годината, през лятото имаше доста голяма суша и сега е момента ако има такива да се унищожат. Това се прави задължително. Също така ако е имало някакви заразени клони по дръвчетата трябва да се подрежат. Добрите стопани ще го направят.

Костилковите овощни видове пръскат ли се?

Задължително се пръскат през ноември. Това се прави с цел да се  предпазят от къдравоста по прасковата, ранно кафяво гниене и др. Всички дръвчета се пръскат сега, ако това не е извършено през октомври, с 2% бордолезов разтвор. Това е универсален разтвор и за инсекти, и вредители.

Как се извършва зазимяването на дърветата?

Преди настъпване на зимните студове стъблата на младите дървета се обвиват с хартия, полиетиленово платно и други материали за предпазване от зайците и от силните зимни мразове. Стъблата и дебелите клони на плододаващите дървета се варосват с разтвор приготвен от 2,5 кг гасена вар + 0,5 кг син камък за предотвратяването на напукването на кората от зимните мразове. Работата е повечето сега по овощната градина, при зеленчуковата трябва да приключим с по късните зеленчуци и да поизчистим. Тук, бих искал да кажа за по-мераклиите стопани, че в момента тече и подготовката на почвата за разсад. Все още почвата може да се обработва, но поради липса на дъжд времето не е подходящо за копаене. Аз се опитах да взема  проби преди няколко дни и не можах, защото почвата бе твърда. Надяваме се, че след този дъжд нещата да се подобрят и да може да се обработва. През последния месец от годината – декември, ако температурите на въздуха са положителни, може да засадите овощни дръвчета.

Какво ще посъветвате земеделските стопани или тези, които имат градини?

Нека не пропускат нещата, така както си му е реда. Да продължат с дейностите по градини и ниви. Времето е хубаво, все още. Който ще разсажда дръвчета трябва да знае, че е по-добре есенно-зимно засаждане, отколкото ранно пролетно. Сега е момента да се сади, времето е подходящо.  Такива са моите наблюдения за Южна България. Дръвчетата прихващат по-лесно сега и ефектът е по-голям.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *