Руското министерство на отбраната: САЩ са създали вариант на коронавирус с 80% смъртност

САЩ са създали вариант на коронавирус, причиняващ 80% смъртност, заяви в Telegram канала на руското Министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологическа защита на въоръжените сили.

През октомври Бостънският университет е създал коронавирусен патоген, базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан. Модифицираният вирус, получен от американците, е причинил смъртта на 80% опитните животни, като е развил нетипични неврологични симптоми и тежки белодробни увреждания“, каза Кирилов. Според него защитните свойства на антителата намаляват 11 пъти, когато те взаимодействат с новия патоген, и съществуващите ваксини срещу него са неефективни.

Провеждането на подобен експеримент показва, че в САЩ липсва система за правителствен надзор на научноизследователската и развойната дейност в областта на генното инженерство и синтетичната биология, допълва Кирилов.

„Въпреки високите биологични рискове, изследването е проведено със средства на правителството на САЩ без съответното одобрение на националния регулатор за биологична безопасност“, уточнява генералът.

Пентагонът разполага със система, която му позволява да следи в реално време местонахождението и употребата на изключително опасни патогени в лабораториите по света, напомни още той. Тя дава възможност за достъп и до резултатите от експерименти, които са „етично и правно неясни“. Кирилов посочи създаването на нов щам на коронавирус като една от тях.

По-рано в събота началникът на войските за радиационна, химическа и биологическа защита заяви, че Украйна, която е под контрола на Пентагона, е провеждала или продължава да провежда тестове на агенти на инфекциозни болести върху военнослужещи и психично болни хора. Според заместник-председателя на Съвета на федерацията Константин Косачев парламентарната комисия за проучване на дейността на биолабораториите на САЩ в Украйна ще анализира тази информация.

Източник: Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *