COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

В Мадан откриват уникален подземен музей, в него ще се влиза с миньорски влак

Уникален и единствен по рода си подземен музей ще бъде открит съвсем скоро в родопския град Мадан. Експозицията е разположена в стара минна галерия, а вътре се влиза с миньорски влак, съобщи NOVA.

Влизаме в отдавна закрития рудник “Сполука” с вагонетка, теглена от електрически локомотив – както години наред това са правили хиляди миньори в подземните тунели около Мадан. 140-метровата релсова линия минава покрай цялата история на рудодобива, пресъздадена от работници-манекени, разказва Ники Василковски.

В една от рачсечките е скрита и товарачната машина, с която взривената земна маса се изкарва от тунелите навън.

В района на Мадан бихме могли да се върнем още назад в историята на рудодобива. Само на 3 километра от града се намира единствената у нас пещера-музей, известна с името “Шаренка”. Осем столетия преди Христа в запазените и укрепени галерии древните траки са дълбали в недрата на планината. До входа води изградена екопътека, която се катери по камъните, встрани от асфалтовия път.

Дължината на пещерата е около 160 метра. Има непроучени участъци, които са тесни и трудно проходими.

Под живописните възвишения на Родопите се криятнесметни богатства. Редки и ценни минерали с ослепителнен чар. Близо 600 такива могат да се видят в единствената по рода си кристална зала в центъра на Мадан. Бляскавата колекция е събирана десетилетия и всеки един от експонатите е открит в рудниците около града.

С уредника Ася Миланова се наслаждаваме на невероятните творения на природата. Някои от минералите са с впечатляващи размери, други пък смяйват с формата и блясъка си.

Кристалната зала, перлата в сърцето на Мадан, е отворена за посещения. Обновената пещера “Шаренка” и уникалният рудник-музей “Сполука” ще отворят врати съвсем скоро.

Източник: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!