Антиамерикански митинг в Лайпциг прерасна в сблъсъци с полицията

Близо 900 души участваха вчера в антиамериканска демонстрация в източногерманския град Лайпциг, приключила с арести на активисти и сблъсъци с полицията. Това пише днес в. „Билд ам зонтаг“, цитиран от ТАСС и БТА.

Акцията под лозунга „Ami go home!“ („Американци, вървете си у дома!“) се е състояла пред консулството на САЩ и сграда на Федералния административен съд. Протестиращите – основно от десни партии – настоявали за изтегляне на американските войски и ядрени оръжия от територията на Германия. Активистите развявали германски и руски знамена. В началото организаторите са съобщили за 15 000 участници.

Успоредно с това представители на леви сили са провели в Лайпциг контрадемонстрация, която според неделното издание на „Билд“ ускорило приключването на митинга на десницата. Според служители на реда контрапротестът бил „доста по-голям“ от демонстрацията на десницата. По данни на полицията по време на контрадемонстрацията имало също седящи стачки и безредици, гърмели са пиратки.

Наложи се полицията да задържи някои активисти. Образувани са над 10 наказателни дела по обвинения в съпротива и нападения срещу служители от правоохранителните органи, обиди, използване на символи на забранени организации, нанасяне на телесни повреди, принуда и нарушения на закона за масовите прояви, пише вестникът.

Според него става дума за най-мащабната полицейска операция в Лайпциг тази година. За целта били поискани подкрепления от силите на реда в съседни провинции, например Бавария, както и от федералната полиция. На мястото бил изпратен конен отряд, правоохранителите разполагали с високоговорители, водни оръдия и държали в готовност полицейски хеликоптер.

Източник: Епицентър

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Започна се!Крайно време беше!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *