Напрежение в парламента. Гласува се окончателната ревизия на Изборния кодекс

Започва окончателната ревизия на Изборния кодекс. Точката е заложена като първа в дневния ред на парламента.

Народните представители започнаха да спорят още преди да са започнали дебатите за промени в Изборния кодекс. Вежди Рашидов помоли депутатите да се регистрира. След 20 секунди председателят на Народното събрание констатира, че има кворум от 127 души в пленарната зала. От „Продължаваме промяната“ поискаха думата и направиха забележка на Рашидов, че по правилник е трябвало да изчака 30 секунди. Скулпторът обаче не обърна внимание и отговори, че процедурата е за регистрация, а не за гласуване.

Досега мнозинството в НС гласува за запазване на район „Чужбина“. Остана и старият режим за разкриване на секции извън страната при 40 подадени заявления, като ГЕРБ не подкрепиха своите предложения за отпадане на район „Чужбина“ и за увеличаване на прага за разкриване на секции след подаден и минимум 100 заявления.

Завишаване на броя на заявленията подкрепиха само от БСП и един депутат от ДПС.

Единодушно, с 220 гласа „за“, депутатите подкрепиха да няма вече кабини за гласуване, като те да бъдат заменени с паравани, като такива ще има и при хартиеното, и при машинното гласуване.

Мнозинството отхвърли предложението на „Демократична България“ за създаване на преброителни центрове, в които да се броят хартиените бюлетини след края на изборния ден.

Депутатите решиха още декларациите да продължат да се попълват пред изборните секции. Беше отхвърлено предложението на ПП за попълване на декларациите пред членовете на СИК.

Ударната промяна в закона, който определя как ще гласуваме – стартира в петък. Парламентарният маратон продължи 15 часа.

Народните представители спориха по промените в закона до полунощ, но в крайна сметка нито един текст не беше гласуван, бе прието само заглавието на проектозакона.

Най-много полемика предизвика връщането на хартиената бюлетина, промяната в начина на броене на резултатите от машините и идеите за закриване на Обществения съвет към ЦИК и район „Чужбина”.

Ревизията на Изборния кодекс вече предизвика сериозни скандали и протести, но текстовете имат мнозинство в пленарната зала в лицето на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Междувременно в пленарна зала Георги Свиленски от БСП обвини „Продължаваме Промяната“, че са им предложили да оттеглят законопроекта за връщане на хартията и в замяна щели да им дадат кодовете за машините.

От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че това е лъжа и ще заведе дело срещу Свиленски.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *