Рамадан Аталай: Спирането на „Лукойл“ ще предизвика още една безизходица в страната

Вчера парламентарната комисия по енергетика одобри на първо четене проект, предложен от ДПС, с който се забранява износът от България на нефт и нефтопродукти с произход Русия. Темата коментира пред bTV Рамадан Аталай, депутат от парламентарната група на партията.

“Когато ДПС настояваше да се иска дерогация специално за България и българския народ (частична отмяна на определен закон – б.р.), за да можем да получаваме руски петрол, тогава Асен Василев и премиерът се усетиха, че наистина това е необходимо“, посочи Рамадан Алатай.
„Има дерогация по тръбата „Дружба“, която върви. Записано е, че Унгария и другите държави имат правото да изнасят петрол и петролни деривати след преработката на Русия. За нас това го няма заради незнание. Ние сме направили закон за контрол на дерогацията. Всички министри от служебното правителство и от правителството на „Продължаваме промяната“ трябваше да поискат от Европейската комисия да уеднаквят дерогациите заедно с унгарските след установяването на този пропуск“, коментира Аталай.

Той посочи още, че от 2019 г. „Лукойл“ работи на ишлеме – внася, преработва, изнася. Депутатът от ДПС запита управляващите през последните години защо не са говорили с „Лукойл“ за спирането на работа на ишлеме, за да работи като българско предприятие. „Така продукцията, изработвана от руски петрол, ще бъде българска“, отбеляза той.
Според него не е намерена законова формула, с която да се прибира част от свръхпечалбата на „Лукойл“. „Помощи не трябва да се раздават на калпак, трябва да стигат до енергийно бедните“, смята Аталай.

Факти.бг

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Хайде не се прави на ударен,много добре знаеш,че Лукойл не произвежда само дизел и бензин.Къде ще реализира останалите деривати ако не ги пласира извън страната? И ако спре Лукойл Ти ли ще внасяш горива в страната на поносими цени или ПП и Путин ще Ти бъдат пак виновни.За да сме на това дередже сега,вината е на такива като Теб и твоята Партия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *