Район „Чужбина“ се запазва, решиха депутатите

Район „Чужбина“ се запазва, гласовете за сформиране на секция остават 40, а не 100 каквото беше първоначалното предложение. Това реши парламентът на второ четене за промените в Изборния кодекс.

Депутатите гласуваха „против“ предложението на Десислава Атанасова предложението на Десислава Атанасова от ГЕРБ район „Чужбина“ да отпадне и така го запазиха.

Подадени заявления, нужни са сформиране на секция в чужбина остават остават 40. На затворници и арестувани няма да се налага да попълват декларацията си за гласуване пред членовете на СИК, решиха още народните представители.

Въпреки че първоначално беше решено ЦИК да увеличи състава си до 25 души, а съставът му няма да се променя след всеки проведен вот. От „Продължаваме промяната“ отново опитаха да променят дневния ред, за да не се разглеждат промените в Изборния кодекс.

Единодушно парламентът гласува да има видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след обявяване края на изборния ден в секционните избирателни комисии при преброяването на гласовете и съставянето на протокола.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ се отхвърли предложението на „Продължаваме промяната“, което предвиждаше в избирателните списъци да влизат само хората, които през последните шест месеца преди изборите са били в България, с възможност избирателните списъци да бъдат дописвани. Депутатите одобриха  размерът на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии да не може да е по-малко от една четвърт от минималната работна заплата.

В хода на дискусията Надежда Йорданова от ДБ настоя да се приеме предложението за преброителни центрове. Преброителните центрове не са непознати за българската избирателна система. Тя подчерта, че е направен реален експеримент за работа на преброителен център в Бобошево.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *