До края на годината официално ще бъдат открити 69 социални жилища в Кърджали

До края на годината официално ще бъдат открити 69 социални жилища в Кърджали изградени по проект „Изграждане на социални жилища в град кърджали” на Оперативна програма „Региони в растеж”. След като това стане вече потребителите на социалната услуга ще могат да бъдат настанявани като на този етап са подадени 63 заявления, от които 25 вече са одобрени. Те ще се отнасят до 55 потребители. Това стана ясно на заключителната пресконференция по проекта за изграждане на социалните жилища, в която участие взеха кметът д-р инж. Хасан Азис, заместник-кмета по строителството инж. Катя Митовска и директорът на дирекция Хуманитарни дейности в общинската администрация Ширин Сюлейман.

Подробности за проекта изнесе инж. Катя Митовска. „Общатастойностна проекта е 2 169 957,96 лева, от които 1 844 464,26 лв. съфинансиране отЕС чрез ЕФРР и 325 493,70 лв. национално съфинансиране. Основната цел на проекта е чрез осигуряване на подходяща инфраструктура да се създадат условия за насърчаване на социалното приобщаване и интеграция на уязвими и необлагодетелствани групи от жителите на община Кърджали. Специфичните цели на проекта са: Изграждане на 69 социални жилища за социално уязвими групи в сградата на бивше общежитие на Строителния техникум в град Кърджали;  Осигуряване на условия за равен достъп до социални услуги, образование, заетост, социално приобщаване и здравеопазване на необлагодетелствани групи от жителите на община Кърджали.

Целевата група на проекта обхваща уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, които нямат собствено жилище и не могат да си позволят жилище под наем на пазарни цени.

Основните дейности по проекта са свързани с извършване на строително-монтажниработи в сградата на бивше общежитие на Строителния техникум в град Кърджали, доставка на оборудване, осъществяване на строителен и авторски надзор” , каза инж. Митовска.

По думите й социалните жилища са въведени в експлоатация и вече ще може да се ползват по предназначение. „Многофамилната жилищна сграда за социално слаби хора е пететажна с общо 69  апартамента – 11 двустайни апартамента на етаж, 3 тристайни апартаменти на етаж.

Двустайните апартаменти се състоят от дневна с кът за готвене, спалня и санитарен възел, а тристайните имат втора спалня или самостоятелна кухня. Към всяко жилище има тераса. На всеки етаж е обособено помощно помещение, а към фоайето на първия етаж е обособена стая за портиер със санитарен възел.

Изграден е нов асансьор и външна платформа за инвалиди.

В южната част на обслужващия коридор е изградена стоманена аварийна стълба. Отоплението ще е индивидуално – с климатици и електрически конвектори.

В социалните жилища са създадени подходящи условия за обитаване на настанените лица, чийто финансови възможности не позволяват закупуване на основно жилищно обзавеждане и оборудване.

С реализацията на проекта се осигури най-необходимото оборудване и обзавеждане на новоизградените социални жилища, а именно кухненски шкафове, маси, столове, легла и гардероби.

Апартаментите са оборудвани и обзаведени  и отговарят на общоприетите стандарти жилищни условия на територията на общината. Те ще се управляват от община Кърджали в полза на местната общност. Настаняването в тях се регулира от специална наредба.

Ползвателите на тази социална услуга ще могат да се включат и към мерките от „Социалния пакет”, насочени към заетост и образование, което ще се отрази на техния социално-икономически статус”, каза още инж. Катя Митовска.

За да бъдат настанени хора в социалните жилища, те трябва да отговорят на определени критерии – да са от уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, които нямат собствено жилище и не могат да си позволят жилище под наем на пазарни цени, поясни директорът на дирекция Хуманитарни дейности в общинската администрация.  Но и са задължени да бъдат трудово ангажирани и децата им да посещават редовно училище. Това е т.нар. социален пакет от мерки, които са задължителни за ползвателите на социалните жилища. Ако нарушат едно от тези изисквания, залегнали като клаузи в договорите им, общината може да ги прекрати.

„Целта е хората да бъдат социализирани, така че да могат да си плащат наемите и в последствие да могат да наемат жилища на свободния пазар, за което е необходимо да са трудово ангажирани”, обясни Бехрин Местан, ръководител на проект „Шанс“, който се явява естествено продължение на проекта „Изграждане на социални жилища в град Кърджали”. Договорите, които ще се сключват с наемателите са едногодишни и са за срок максимум 3 години. След това в продължение на 10 години няма да имат право да подават заявления за настаняване в социални жилища, подчерта Бехрин Местан.

Като навременен и важен определи реализирането на проекта за изграждане на социалните жилища кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис.  „С изграждане на социалните жилища ние насочваме вниманието си към най-уязвимите групи от обществото и изпълняваме този проект в момент на множество кризи. Те се отразиха най-лошо именно на тези уязвими групи от нашето общество”, коментира кметът д-р инж. Хасан Азис. По думитес проекта се надгражда социалната политика на общината като предоставя на потребителите и социален пакет, който засяга тяхното здраве, здравето и обучението на децата им, трудовата им заетост.

На заключителната пресконференция стана ясно още, че настанените в социалните жилища ще плащат месечен наем, който е 0,60лв. на кв.м или средно между 30 и 40 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *