Над 10 млн. лв. инвестира община Кърджали по програма на МОН в 5 образователни обекта

До края на 2022 година се очаква да се подпише договор с фирми за строителен надзор за 5 образователни обекти в Кърджали, а това ще бъде и зелен светофар за започване на изграждането им през 2023 година. Това обяви на пресконференция кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Проектите се финансират и реализират по Националната програма на МОН „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища – 2020-2022”, а инвестициата е над 10 милиона лева.

По думите на кмета става дума за ремонтни дейности на училище „Георги Бенковски” /старата гимназия/ за 3 922 226 лева, изграждане на нова детска градина за 3 391 774 лева, ремонтиране на ясла №5 за 1 395 978 лева, изграждане на две пристройки към ДГ „Чайка” за 935 091 лева и нова пристройка към ДГ „Щастие” за 917 938 лева.

„За съжаление не успяхме да получим финансиране за недостроеното училище, което да бъде продължение на детската градина в кв. „Възрожденци” в образователния процес на подрастващите“, каза д-р инж. Хасан Азис. Той коментира и появилите се злонамерени информации във Фейсбук, според които училище „Георги Бенковски” след ремонта му щяло да има различно предназначение извън образователното.   „Сградата ще бъде използвана само и единствено като база за образователна дейност”, бе категоричен д-р инж. Хасан Азис.

„За всички обекти имаме сключени договори с фирми изпълнители, разрешение за строеж за всички тях и в момента предстои подписването на договор за строителен надзор, който трябва да се случи до края на годината, за да започнат строително монтажни дейности”, поясни кметът.

По думите му с реализирането на петте нови обекти се продължава тенденцията, според която община Кърджали е на първо място в страната по инвестиция на ученик в образователната инфраструктура.  Нещо което бе казано и от министър на образованието в предишно правителство, уточни кметът д-р инж. Хасан Азис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *