За втора поредна година „Дънди Прешъс Металс“ е спонсор на Strategic Leadership Forum

На 6-ти декември Strategic Leadership Forum събра за втора поредна година изявени специалисти от различни области, които обсъдиха най-значимите теми в национален и международен план. Събитието се нарежда сред най-вълнуващите, заредени със знания и провокиращи мисълта бизнес събития в България. „Дънди Прешъс Металс“ беше част от спонсорите на Strategic Leadership Forum.

По време на форума бяха дискутирани актуални въпроси и процеси от национален интерес в горещи сфери като геополитика, наука, предприемачество, икономика и лидерство. Събитието успя да предостави на своите гости гледни точки и знания и да провокира критичен поглед, разчупвайки стереотипите.

Ирена Цакова, директор „Разрешителни и правни дейности“ в „Дънди Прешъс Металс“, беше част от гост-лекторите в панела за енергетика. Като доказал се специалист, тя сподели опита си в минната индустрия и проектите на „Дънди Прешъс Металс“.

Трябва да вярваме в Зелената трансформация, защото всичко ново се е родило най-напред от мечтата, вярата и мисленето на хората да живеем по-добре, в по-чист свят. Но нека се замислим – на електромобилите им трябват енергия и метали, на ЖП транспорта също. Възобновяемите източници на енергия, както и ИТ инфраструктурата също се нуждаят от енергия и метали. В крайна сметка каквото и да направим някой трябва да докара всичко, което произвеждаме до някъде. Стигаме до извода, че металите са ни необходими почти във всичко, което правим.“ – споделя Ирена Цакова.

С отличните си умения за комуникация, г-жа Цакова достъпно сподели с аудиторията проблемите пред бизнеса и необходимостта минния бизнес да работи с цел осигуряване на суровини в Европа и света.

Европа добива около 5% от суровините, които са и необходими, а останалите 95% внася. С целия целен пакет и политика тя даде един добър пример на света какво трябва да направим, за да станем по-чисти, но същевременно се опита да каже с различни списъци и листи на критични суровини, че тя не иска да бъде много ресурсопроизвеждаща. Европа иска, а ко е възможно, всички мини, кариери и добиви да се случват някъде другаде по света.“, добави още г-жа Цакова.

От погледа на компанията и от дългогодишния си опит г-жа Ирена Цакова разказа за развитието на регионите и ефекта от натиска на държавата върху минната индустрия. Тя даде пример за създаването на едно устойчиво бъдеще, благодарение на двата рудника на „Дънди Прешъс Металс“ в Челопеч и Крумовград. Тя сподели, че не е тайна, че повечето войни се водят именно за ресурси и каза, че компанията гледа отговорно към това да осигури достатъчно заетост на хората от регионите, в които „Дънди Прешъс Металс“ извършва дейността си.

Тя разказа и за трудностите и предизвикателствата, пред които компанията се изправя в опитите си да създадат едно устойчиво утре за хората. Тя акцентира върху големия брой разрешителни режими, които поставят бизнеса пред трудности, тъй като отнемат много време. Като пример тя посочи, че от решението човек да стъпи на Луната до осъществяването на тази цел е отнело по-малко време, отколкото създаването и разработването на рудник „Ада тепе“, първия новоразработен рудник в страната за последните 40 години.

Като едно минно предприятие искаме да разкриваме ресурси и да създаваме стойност, спазвайки основните ни ценности, които са ценности за всички нас.“ – обобщи г-жа Цакова и приключи своето участие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *