Краставици в Хасковски Минерални бани растат като луди с геотермална вода и музика

Богата реколта от краставици прибират в община Минерални бани, Хасковско. Според кмета Мюмюн Искендер това се дължи на отопляването на оранжериите с геотермална вода.

„От ползите на геотермалната вода при отглеждането на зеленчука вече са се възползвали двама инвеститори. Оранжериите им заемат площ над 60 декара в община Минерални бани и още 17 декара в съседно село,“ заяви Искендер пред БНР. По думите му, освен на геотермалната вода, за да стане по-вкусен и по-бързо готов за консумация зеленчукът, единият от инвеститорите използва при отглреждането му и музика.

Около 200 000 лева годишно са приходите на населеното място от преотстъпване на правото на ползване на геотермална вода. Получения приход местната управа инвестира в инфраструктура –  изграждане на водопроводи за настоящи и за бъдещи ползватели и резеорвари за съхраняването на ценния ресурс.

56-67 градуса по Целзий – такава е температурата, с която извира геотермалната вода от изворите в Минерални бани, разказва още Искендер.

„Дебитът на изворите е от 50 литра в секунда, а с решение на местния Общинския съвет дотук е преотстъпено правото на ползване на 17 литра в секунда на различни потребители“, обяснява кметът. Той припомня, че концесията за минералната вода е преотстъпена от Министерството на околната среда и водите на общината за срок от 25 години. А когато се появи инвеститор, който иска да ползва ценния природен ресурс, с решение на местните старейшини той получава преотстъпено право.

Източник: debati.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *