Кметът на община Златоград поиска освобождаване от ДДС на цените на ВиК в региона

Кметът на община Златоград Мирослав Янчев е отправил предложения до Председателя на Народното събрание

на Република България и  Министъра на финансите за намаляване или освобождаване от ставката на ДДС върху цената на куб. метър от цените за водоснабдителни и канализационни услуги, предоставяни от „ВиК“ ЕООД – Смолян. „Такова решение от страна на държавата е в състояние да балансира между възможностите на потребителите и потребностите на дружеството, без да ги конкурира и противопоставя“, заявява Янчев. С решение по Протокол № 369/30.12.2022 г., Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди от 01 януари водоснабдителни и канализационни услуги, според  които крайната цена за потребител е в общ размер от 3,854 лева/куб. м  без ДДС или 4,624 лева/куб. м с ДДС.

„Разбирам важността на това да бъде обезпечена дейността на оператора, както и че са необходими финансови средства за инвестиции и поддръжка на водоснабдителните и канализационни системи, както и че освен всичко останало, дружеството е работодател на наетите в него лица, включително жители на Община Златоград, чиито възнаграждения не са задоволителни.  В същото време, определената цена изостря социалната чувствителност на засегнатото население и крие рискове, при тенденция от увеличаващи се разходи и недостатъчен ръст на приходите, това да засегне негативно потреблението, събираемостта и не на последно място – качеството на водоснабдителни и канализационни услуги“, заявява кметът на родопската община. Той апелира предложението му да бъде подкрепено.

Припомняме, че омбудсманът Диана Ковачева изпрати преди броени дни препоръка до изпълнителния директор на „България ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, в която остро се противопоставя на драстичния скок на цената на водата от 1 януари т.г. в област Смолян, която се качва с със 79,59% спрямо 1 януари 2021 г. Тя посочва, че ВиК не са изпълнили показателите за качество, компенсират се от държавата за електроенергия, а в същото време населението няма да може да плаща тези ставки, в област с една от най-ниските средни заплати в страната.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов подаде преди броени дни жалба до Административния съд в София, с която иска отмяна на решението на КЕВР за цената на водата в Смолян. В нея той настоява решението да бъде обявено за незаконосъобразно, тъй като жителите на общината са персонално засегнати от него, а дружеството ще генерира и свръхпечалба от 3 млн. лв.

Източник: smolyanpress

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *