COVID-19 прогноза за Кърджали на 100 хил  Ниво 1 Днес (15); 27/11 (15 =) ; 28/11 (16 =) ; 29/11 (16 ↑)

Искат над 7.5 млн. лв. повече за водния цикъл в Смолян, заради инфлацията

7 527 448 лв. допълнително финансиране за водния проект на Смолян предлага на членовете си Асоциацията  по ВиК на

обособената територия обслужвана от „ВиК“ – Смолян. Това сочи поканата за извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК, което ще се проведе на 7-ми февруари. На него ще се дискутира допълнително споразумение към договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на ВиК услуги от 10.09.2015 г., с което да се измени общия размер на финансиране, съобразно предвидените индексации. Ако членовете на асоциацията дадат своето съгласие, то „ВиК“ ЕООД – Смолян ще сключи анекс към договора от 2019 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Околна среда“ за водния проект.

Мотивите за оскъпяването на и без това скъпия проект са нарастващата инфлация породена от скока на цените на основни стоки и строителни материали, се посочва в поканата. Крайната стойност на водния проект досега бе 91 315 975 лв. с ДДС, предложението е тя да стане 98 843 423 лв. с ДДС.

„ВиК операторът гарантира, че подписването на допълнителното споразумение не е обвързано с повишаване на цената на водата, определена с Бизнес плана 2022-2026 г.“, се заявява в поканата от Асоциацията.

Припомняме, че на приетата от КЕВР цена на водата от 1 януари т.г. в Смолянско се противопостави омбудсмана, кметът на Смолян я обжалва в съда, а кметът на Златоград предложи на държавата клиентите на ВиК в региона да бъдат освободени от ДДС на плащаните ВиК услуги. Становищата и на тримата е, че цената е непосилна за плащане от гражданите.

Членове на Асоциацията са областната администрация и десетте общини в Смолянска област, като най-голям дялов процент от тях има областната управа – 35%, следвана от община Смолян – 22,56%.

Не става ясно дали на заседанието ще бъде направен отчет на свършеното досега по водния цикъл.

Източник: smolyanpress

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!