Влиза ли община Кърджали в дългова спирала с боклука? Ето как отговарят от различни политически сили на въпроса Кърджали натрупа огромни задължения от към сметосъбиращата фирма „Грийн партнърс БСК“ за периода от 2019 до ноември 2022 година

  • Общинският съвет даде съгласие, подкрепено само от ДПС съветниците, кметът да подпише споразумение /цесия/ с Търговска банка „Д“, с което прехвърля дълга си от фирмата към банката с погасителен план като плаща до 4 процента лихва

Валентина ИВАНОВА

Темата с боклука винаги е била сред най-обсъжданите в Кърджали през последните години. Гражданите постоянно коментират нивото на чистотата в града и постоянно растящата стойност на такса „Битови отпадъци“, която трябва да плащат.

Междувременно община Кърджали натрупа огромни задължения от към сметосъбиращата фирма „Грийн партнърс БСК“ за периода от 2019 до ноември 2022 година. В доскладната на кмета се казва, че към 30 ноември 2022 г. по договора са изпълнени и фактурирани дейности и услуги на обща стойност 20 138 930.63 лв., от които 9 999 255.81 лв. са разплатени, се казва в докладната.

Хасан Азис

Това наложи да се вземат спешни мерки. На последната сесия за миналата година Общинският съвет даде съгласие кметът  да подпише споразумение /цесия/ с Търговска банка „Д“, с което прехвърля дълга си от фирмата към банката. За тази операция общината подписва погасителен план и се задължава да плаща до 4 процента лихва.

За окончателно уреждане на задълженията с цесионера, общинският съвет прие решение, подкрепено само от съветниците на ДПС. Представителите на останалите политически партии гласуваха „Против“ или „Въздържал се“.

Темата с цесията остана извън вниманието на медиите след последната сесия на общинския съвет. Затова ви предлагаме няколко различни мнения по важния за всички гражадни въпрос.

Огнян Иванов: Задължението за сметосъбирането е заложено в договора

Как обявяваш обществена поръчка за 6 милиона лева, когато имаш обезпечение от 4 300 000

На последната сесия на общинския съвет гласувах „Против“ предложението на кмета за нова цесия със сметопочистващата фирма „Грийн партнъс БКС“. От докладната разбрах, че по договора са изпълнени и фактурирани дейности и услуги на обща стойност 20 138 930.63 лв., от които 9 999 255.81 лв. са разплатени, а разликата отива за цесията. Ставаме свидетели на второ подобно споразумение по втори договор със същата компания. Общинските съветници от ДПС, които единствени подкрепиха предложението, вкараха общината в една дългова спирала, от която няма излизане, смята общинският съвеатник Огнян Иванов.

Общинският съветник Огнян Иванов

Според него, числата говорят ясно, че този дълг на общината е заложен умишлено още със сключването на договора.

През 2019 г. общината се задължава да плаща за услугите на „Грийн партнюрс БКС“ 6 милиона лева с ДДС на година. През същата година приходите от такса „Битови отпадъци“, които трябва да покрият сумата по договора, са 4 милиона и 300 хиляди лева. През 2020-та са събрани 4,7 милиона лева, а през 2021-ва – сумата надхвърля 5 милиона лева.

Освен това общинското ръководство отчита над 100 процента събираемост на данък сгради и такса смет. Как поемаш задължение да платиш 6 милиона лева, а да имаш с 1,5 милиона по-малко? В нормална икономическа среда подобни неща не се случват, но явно в нашата община всичко е възможно, констатира Иванов.

Според него, изниква един голям въпрос, който никоя държавна контролна институция не задава: Как се обявава обществена поръчка за 6 милиона лева, която не е финансово обезпечена?

През ноември 2022 година с мнозинството, гарантирано от групата на ДПС, бе прието решение да се тегли 6 милиона заем, през декември ни сервираха 11 милиона лева цесия. Страх ме е да мисля какво ще ни сервират управлящите през януари, завършва Огнян Иванов.

Радослав Милев: Гражданите ще платят и за това недалновидното решение на ДПС

Кърджали се превърна в един от най-мръсните градове в България

Общинският съветник от „Демократична България“ с тревога коментира решението на местния парламент в Кърджали, което разрешава на кмета да подпише споразумение с цесионера Търговска банка „Д“ за разсрочено плащане на задълженията към сметопочистващата фирма „Грийн Партнюрс – БКС“.

Общинският съветник от“Демократична България“ Радослав Милев

За втори път преди края на договора се оказва, че общината дължи 11 милиона лева и, за да не й запорират сметките, тя сключва цесия с банка и прехвърля задълженията. От администрацията не са си направили усилието да поискат оферти и от други банки. Съгласили са се с условията на Търговска банка „Д“ да плаща тези 11 милиона лева с погасителен план при лихва от 4 % годишно. В същото време през декември 2022 година лихвените нива варират между 2,5 и 2,9 на сто и то за фирмени кредити. Ако Общината не изпълнява погасителния план, всички нейни сметки могат да бъдат запорирани от банката и да се поставят под риск всички дейността на общинските структури.

Единствено общинските съветници от ДПС  подкрепиха предложението, направено на декемврийската сесия и то без никакви коментари. Останалите групи в местния парламент гласуваха „Против“ или „Въздържал се“.

След като съдът одобри поисканото от общината увеличение на такса смет, от гражданите бяха събрани новите суми и за предишни години. Обаче се оказа че за 4 години са натрупани 11 милиона лева задължения.

Това е втора цесия, като първата бе със същата банка. Общината трябва да плаща по 360 000 лева месечно само по двете цесии, а останалите задължения, които се трупат към фирмата също не могат да бъдат платени. Влезли сме в една спирала, от която няма излизане. В един момент има опасност всичко да гръмне и общината да се срути, твърди Радослав Милев.

Гражданите и бизнесът в общината коректно си плащат дължимата такса „Битови отпадъци“ и очакват да получат съответната услуга. Всички обаче виждаме как Кърджали се превърна в един от най-мръсните градове в България. Само общинските съветници от ДПС не виждат това и продължават да натоварват гражданите с излишни разходи и да трупат загуби за бюджета. За огромните пари, които плащаме за чистота, смятам, че градът ни трябва да изглежда по друг начин, завършва общинският съветник от „Демократична България“.

Милко Багдасаров: Не виждам друг изход, освен цесия

Съветниците от БСП гласуваха „Въздържал се“, за да дадат възможност на администрацията да се справи с проблема

Милко Багдасаров, председател на групата общински съветници от БСП, коментира лаконично решението за сключване на цесия за боклука.

Общинският съветник от БСП Милко Багдасаров

Виждаме проблемите със сметосъбирането и затрудненията, които общината изпитва за погасяване на задълженията си към фирма „Грийн партнърс-БКС“. При вземане на решението за цесия, нашата група гласува „Въздържал се“, защото прецени, че принципно няма как по друг начин да се реши въпросът в боклука и то бързо. Все пак администрацията трябва да се справи и с това споразумение предлага възможно решение. Общинският съвет го подкрепи.

Търговска банка „Д“ е избрана, понеже така или иначе обслужва сметките на общината.

ГЕРБ: Няма основание за нова цесия при завишената такса смет и устойчивата събираемост

Гласувахме против предложението на кмета за разсрочено плащане

Общинските съветници от ГЕРБ гласуваха са против подписването на поредното споразумение за разсрочено плащане на парите за сметосъбиране, които местната власт дължи на фирмата-изпълнител. Това съобщава пресцентърът на ПП ГЕРБ след проведеното заседание на Общинския съвет през декември 2022 година.

Гроздан Колев, общински съветник от ГЕРБ

На практика това е нова цесия за боклука, която ще струва на жителите на общината допълнително над 2,6 млн лева годишно, аргументираха се от групата на ГЕРБ. Не виждаме основание за сключване на подобно споразумение при незавидното финансово състояние на хазната, при завишени стойности на такса смет и наличие на висока и устойчива събираемост, коментира председателят на групата Гроздан Колев.

 

 

 

Никола Чанев: Цесията натоварва гражданите с още близо 3 милиона лева

Защо при 100 милиона бюджет общината текущо не може да си погасява задълженията?
Средствата от такса смет са целеви и могат да се ползват само за това, за което се събират

Според кметът Хасан Азис, населението на Кърджали е една патица, която той от 20 години скубе и може да продължава да скубе, като така се обогатява една върхушка около него на гърба на данъкоплатците, така бившият областен управител Никола Чанев коментира решението на общинския съвет да сключи нова цесия със сметопочистващата фирма „Грийн партнъс БКС“.

Никола Чанев, бивш областен управител на Кърджали

Подписването на споразумение между общината и банкова институция коства на жителите още 3 милиона лева. Градът е изключително мръсен, не се осъществява никакъв контрол върху дейностите по сметосъбирането и сметоизвозването. Няма наложени санкции за несвършена работа. От 2019 до 2023 година харизахме на „Грийн партнърс БКС“ 20 милиона лева, от които са платени половината. С тази цесия ще бъдат платени още 10 милиона лева. Освен това данъкоплатецът ще бъде натоварен с едни 2,6 милиона лева лихви, заложени в погасителния план. Всички виждаме как безконтролно се харчат милиони левове, добавя Чанев.

Той припомня усилията на областната администрация по негово време да спре увеличаването на такса „Битови отпадъци“ до 2020 година, но за 2021 и 2020 година съдът присъди да влязат в сила новите цени.

Когато взеха решение за предишната цесия през 2018 г., общинските съветници от ДПС и кметът обясняваха как това е най-доброто, което може да се случи и никога повече няма да стигаме до такъв момент. Но 4 години по късно новата цесия е факт, възмущава се бившият областен управител.

Сега се чуди защо при 100 милиона бюджет общината текущо не може да си  погасява задълженията. Законът казва, че местните данъци са целеви и средствата могат да се ползват само за това, за което се събират. Но за ръководството на община Кърджали това не е валидно.

Годината е изборна и никой не трябва да се съмнява за какво ще бъдат изхарчени тези средства, обобщава Никола Чанев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *