Кремъл: Танковете на САЩ ще изгорят в Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че бойните танкове „Ейбрамс“ от САЩ за Украйна ще „изгорят“ и определи съобщенията за възможността те да бъдат доставени на Киев, като скъпа, но безполезна прищявка, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Според американски официални представители Вашингтон е готов да изпрати десетки от бойните си танкове „М1 Ейбрамс“, променяйки своята досегашна позиция. Танковете имат 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, уточнява Ройтерс.

Песков каза също, че Часовникът на Страшния съд „наистина тревожно“ се е преместил по-близо до полунощ.

„Ситуацията като цяло е наистина тревожна“, каза Песков, като призова за трезва оценка на напрежението между Русия и Запада около кризата в Украйна.

Говорителят на Кремъл каза, че няма перспектива за каквото и да било разведряване, базирайки се на „линията, избрана от НАТО под ръководството на САЩ“. Песков призова за бдителност, за да се предотврати рискът от ядрена война.

Часовникът на Страшния съд, създаден от организацията „Бюлетин на атомните учени“, за да илюстрира колко близо е дошло човечеството до унищожаването на света, премести вчера неговата стралка на 90 секунди преди полунощ в 2023 г., което е с 10 секунди по-близо от последните три години насам.

На пресконференция във Вашингтон президентът на „Бюлетин на атомните учени“ Рейчъл Бронсън обърна внимание на „тънко завоалираните заплахи на Русия да използва ядрени оръжия“, припомня Ройтерс.

Германия ще изпрати танкове „Леопард 2“ на Украйна и ще одобри тяхното реекспортиране от страните партньори, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на говорителя на германското правителство Щефен Хебещрайт.

Целта е бързо да бъдат съставени две роти с танкове „Леопард 2“, съвместно с други страни, за Украйна, се казва в изявлението. В съобщението се допълва, че Германия като първа стъпка ще предостави от военните си запаси една танкова рота „Леопард 2“ А6, състояща се от 14 танка.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че Германия „действа в тясно сътрудничество“ със своите съюзници, предаде Асошиейтед прес.

Първите танкове „Леопард“ от Германия може да пристигнат в Украйна след около три месеца, уточни германският министър на отбраната Борис Писториус след заседание на комисията по отбрана на Бундестага в Берлин, цитиран от ДПА. По думите му обучението и определянето на маршрутите за доставка ще започне много скоро.

Писториус нарече решението за предоставяне на танковете „историческо“, защото е взето съгласувано в условията на „изключително взривоопасна обстановка в Украйна“. Но той заяви: „Това не е повод за празнуване“. Писториус добави, че проявява голямо разбиране към тези, които имат опасения. „Но това, което е ясно, е, че няма да станем страна в тази война, ще се погрижим за това.“

Украинското президентство изрази удовлетворение във връзка с решението на Берлин. „Първата стъпка бе направена“, заяви в „Телеграм“ началникът на президентската канцелария Андрий Ермак.

Ермак призова и други западни страни да изпратят на Украйна от тези бойни танкове, за да може Украйна да се противопостави на руската инвазия. „Имаме нужда от много „леопарди“, добави той.

Берлин ще осигури също логистика и боеприпаси, допълва Ройтерс.

Силно приветствам решението на канцлера Олаф Шолц, написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Туитър. Той отбелязва, че решението на Берлин е съгласувано със съюзниците от алианса. В този решаващ час от войната, предприета от Русия, това може да помогне на Украйна да се защити, да победи и да пребъде като независима страна, допълва той.

Междувременно британският премиер Риши Сунак поздрави днес Германия за решението ѝ да достави на Украйна танкове „Леопард“, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Той каза в „Туитър“, че това е „правилното решение от страна на нашите съюзници и приятели от НАТО“. По думите му това ще „засили отбранителния капацитет на Украйна“ срещу Русия.

„Франция приветства германското решение, което удължава и разширява помощта, която предоставихме с доставката на А Ем Икс 10 Ер Се“, заяви Елисейският дворец, имайки предвид леките бронирани машини, които Париж обеща на Киев.

Полският премиер Матеуш Моравецки благодари на германския канцлер Олаф Шолц. „Решението за изпращане на „леопарди“ на Украйна е голяма стъпка към това да спрем Русия“, написа той в „Туитър“.

Руското посолство в Германия заяви, че с решението си да одобри изпращането на „Леопард 2“ на Украйна Берлин пренебрегва „историческата си отговорност към Русия“, произтичаща от нацистките престъпления през Втората световна война, предаде Ройтерс.

Дипломатическата мисия посочи, че решението ще доведе до ново равнище на изостряне конфликта. „Това изключително опасно решение ще доведе конфликта до ново равнище на противопоставяне и противоречи на изявленията на германските политици, че Германия не желае да бъде въвличана в него“, заяви посланик Сергей Нечаев.

В същото време властите на Испания взеха решение да се включат в европейския план, предвиждащ на Украйна да бъдат доставени танкове „Леопард“. Това пише днес испанският в. „Паис“, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според изданието позицията на Мадрид е обусловена от договореност по въпроса на европейско равнище. В арсенала на испанската армия има 347 танка „Леопард“ – 239 от модела „Леопард 2Е“, произведени в кралството, и още 108 от модела „Леопард 2 А4“, купени от Германия през 1995 г.

Властите обмислят евентуалния принос на Мадрид към инициативата, в която се очаква да участват редица страни от Европа и НАТО – чрез директни доставки или отпускане на средства. Освен това Испания би могла да обучава украински танкисти и монтьори.

Кралството „смята да запази единството и ще съгласува действията си с останалите съюзници, на първо място с Европа“, заяви вчера премиерът Педро Санчес.

На 17 януари испанският външен министър Хосе Мануел Албарес увери, че правителството не разглежда възможността да предостави на Украйна танкове „Леопард“. На другия ден министърът уточни, че съответното решение трябва да бъде взето съвместно със съюзниците на кралството.

Миналото лято испанският печат писа, че кабинетът проучва възможностите да изпрати на Украйна 10 танка „Леопард“. През август обаче властите заявиха, че машините не са в добро състояние и засега Киев не може да ги получи.

Испанският в. „Мундо“ съобщи вчера, че танковете „Леопард“, намиращи се в Испания, може да бъдат подготвени за експлоатация до месец.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *