Кърджали ще аплодира големия цигулар Васко Василев през юни

Нов живот

Световноизвестният цигулар Васко Василев тръгва на турне из България, като за 14 дни смята да изнесе 14 концерта. Началото е на 30 май 2023 година във Враца, а финалът – на 13 юни в НДК. Кърджали ще може да го аплодира на 11 юни в залата на Театър «Димитър Димов».

Поредицата от изяви е продължение на зимното акустично турне на Васко Василев в страната. Заедно с цигуларя на сцената ще излязат и музиканти от Испания и Аржентина – Карлос Йаве (китара), Хуан Ередия – перкусии и Жилберто Перейра – бандонеон.

„Идеята за продължение на акустичното ни турне се появи по средата на декемврийските концерти. Толкова много щастие изпитахме при общуването с хората, че като на шега се разбрахме да опитаме да се върнем в колкото можем повече места и градове. Преценихме, че първата половина на месец юни в залите няма да има нужда от така проблемното навсякъде отопление, разместихме програмите си и ето ни, отново готови за път, за много смях и още повече банички“, казва Васко Василев в своя фейсбук профил. 

Припомняме, че цигуларят е свирил със световноизвестни изпълнители като Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо доминго и др. Свири с цигулка „Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г.

Роден е в София през 1970 година. Още от петгодишен има изпълнения пред публика, а на 7  свири като солист на Българския камерен оркестър в Зала България, под диригентството на Дина Шнайдерман.

На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този период от седем години печели Международните конкурси „Жак Тибо“ в Париж, „Карл Флеш“ в Лондон и „Паганини“ в Италия.

През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист.

Свирил е на концерти в повече от 40 страни. Преподавател е в Лондон и Валенсия.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *