След танковете Украйна иска изтребители. И подводници.

Държавите от Алианса имат различни позиции по темата за предоставянето на изтребители на Украйна. Киев поиска от партньорите си и бойни самолети несъветско производство, за да може да се защити по-ефективно от руската инвазия. Какво мислят страните, които активно оказват военна помощ на нападнатата от Русия държава? Германската обществена медия ZDF обобщава реакциите.

Въпреки че не са съобщили официално, че ще дадат изтребители за Украйна, САЩ не отричат, че подобен ход е възможен. Джон Файнър, заместник-съветник по националната сигурност на Джо Байдън, обяви, че никоя конкретна оръжейна система не е изключена. „Ще обсъдим това много внимателно“, каза той пред MSNBC.

 

 

Зеленски моли за самолети от отчаяние

Германският канцлерът Олаф Шолц от своя страна подчерта, че Берлин няма да доставя изтребители на Украйна. Той обеща да продължи да следи за това Германия и НАТО да не бъдат въвлечени във войната. Германската експертка по сигурността Клаудия Майор обяснява настояването на Украйна за западни изтребители по следния начин: „Зеленски не изисква, а моли. И да, в тази молба аз не виждам нескромност, а отчаяние. Въпреки това разбирам загрижеността какво означава това за нас в Германия и какво още може да се случи“.

За разлика от Шолц, външният министър на Нидерландия Вопке Хукстра потвърди пред парламента в Хага, че страната му е отворена по темата за доставки на самолети за Украйна и че табута не съществуват.

Франция също не изключва възможността да предостави изтребители на Украйна. „Трябва да разглеждаме исканията за всеки отделен случай и да оставим всички врати отворени“, каза Тома Гасию, председател на Комисията по отбрана във френския парламент. „През следващите седмици ще видим какво предстои да се случи, защото нещата се развиват бързо“, заяви още той. Според медийни публикации Гасию е посочил като условие доставките да не застрашават френската и европейската сигурност, както и да не се стига до допълнителна ескалация на войната срещу Украйна.

 

 

Правителствата ще решават самостоятелно

Полша би подкрепила доставките на изтребители за Украйна, ако НАТО гласува такова решение. „Мисля, че ние – НАТО – трябва да бъдем по-смели“, коментира премиерът на страната Матеуш Моравецки. Полският вестник „Dziennik Gazeta Prawna“ твърди, че Полша вече е доставила на Украйна определен брой МИГ-ове, но не и западни самолети.

Кореспондентът на ZDF в Брюксел посочва, че са минали над 10 месеца, откакто генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е бил уведомен за първото искане на Киев за изтребители. Това е станало на съвместна пресконференция с полския президент Анджей Дуда на първи март 2022-а година. Тогава Столтенберг бе категоричен, че Алиансът няма да изпраща нито войски в Украйна, нито самолети във въздушното пространство на нападнатата от Русия страна.

Оттогава обаче настъпиха много промени. Киев имаше по-сериозна нужда от повече артилерия и тежки бойни танкове от Запада и изтребителите останаха на заден план. Но при всички положения НАТО няма как да предостави изтребители с общо решение – отделните правителства ще трябва да вземат свои.

„Креативната“ идея за подводница от Германия

Междувременно към Германия бе отправено още едно искане – да даде на Украйна една от своите подводници, за което призова в Туитър украинският заместник-външен министър Андрий Мелник, бивш посланик във Федералната република. Това е начинът руската флота да бъде прогонена от Черно море, отбеляза той, определяйки идеята си като „креативна“. Подводниците от типа HDW Class 212A, производство на германския концерн „Тисен Круп“, са едни от най-добрите в света, Бундесверът разполага с шест. „Защо да не изпрати едната в Украйна?“, пита Мелник. Но тъй като за да стигне до Черно море, подводницата трябва да премине през Босфора, за което е нужно разрешението на Турция, Мелник препоръчва транспортирането ѝ по суша.

Източник: Факти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *