Учените: Има 2 вида пушачи според никотиновия им глад

  • Колкото повече достъпни тютюневи алтернативи без горене има – толкова по-голям е шансът хората да изберат своя заместител на цигарите

Хората, които пушат могат да се разделят на 2 групи според никотиновия глад, който ги кара да палят цигара, стана ясно по време на годишното събитие за новостите при електронните цигари E-cigarette Summit в Лондон. Според учените една част от пушачите могат да бъдат определени като търсачи на никотиновия пик (търсачи на върхове), а другата – поддържащи постоянното ниво на никотина в организма си. Данните бяха изнесени от Мартин Джарвис от Департамента по поведенческа наука и здраве в Юнивърсити Колидж Лондон.

Като цяло търсачите на никотинов пик пушат по-малко – не повече от 1 цигара на час. Те изпитват повтарящ се висок никотинов пик с всяка цигара и пушат предимно за удоволствие, а не защото не могат без цигара. Другата основна група пушачи може да бъде отнесена към заклетите пушачи. Те палят цигара на по-малко от 30 минути и са мотивирани от необходимостта да поддържат висок никотина в кръвта си. Правят го, за да избегнат неприятния ефект от липсата на никотин. Джарвис подчерта, че характеристиките на двата основни видове пушачи са били посочени от един от пионерите в изследването на никотина – проф. Майкъл Ръсел, който още преди няколко десетилетия твърди, че „хората пушат заради никотина, но умират от катрана„. Проф. Ръсел обсъжда потенциала за развлекателна употреба на никотина по по-безопасен начин в сравнение с пушенето, което иначе няма как да бъде напълно елиминирано през 80-те. Той е и един от основоположниците на идеята, с която днес в Англия милиони се отказаха от цигарите, замествайки ги с електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн и снус. Според последните данни за 2022 г., на Острова цигари пушат 13,3%, което е намаление със 7% в сравнение с 2011 г., когато пушачи са били 20,2% от британците.

Електронните цигари и алтернативите, при които няма горене, значително намаляват риска за здравето в сравнение с продължаващото пушене, единодушни са учените. „С колко точно намаляват тази вреда – все още не можем да кажем, но продължаваме да изследваме темата“, допълва и токсикологът проф. Алън Бубис.

Дали дадена алтернатива на цигарите ще се наложи на пазара и ще замести цигарите за пушачите зависи от редица фактори. Един от най-важните е дали ще задоволи никотиновия глад на пушача, обясниха още експертите.

Регулаторните автоголове

Международният опит показва, че сред различните пушачи има различни начини за отказване на цигарите – при едни успешният метод са оралните никотинови торбички, при други – електронните цигари, при трети ефективният заместващ продукт с намалена вреда е устройство с нагряване на тютюн. Заради това е необходимо на пазара да са достъпни всички възможни алтернативи, които могат да заместят вредния навик.

„Рестрикциите върху бездимните алтернативи са автогол в битката срещу пушенето“, посочва още Мартин Джарвис от Департамента по поведенческа наука и здраве в Юнивърсити Колидж Лондон.

Има отчетливи различия между традиционните настроения за контрол на тютюнопушенето и привържениците на намаляването на вредата чрез новите тютюневи продукти, казва и Щефан Хендрикс от Фламандския институт за здравословен живот. В последните 2 години Белгия подробно разглежда проблема и здравните власти признават ролята, която намаляването на вредата може да играе за общественото здраве и подхода към ограничаването на тютюнопушенето.

Балансът между потенциални вейпъри и пушачи в нужда

„Хората обичат никотин, той предизвиква ефект на възнаграждение в мозъка им, стимулира удоволствието и намалява безпокойството. Това не трябва да ни тревожи. Трябва обаче да ни тревожи начинът, по който се приема никотинът“, заяви по време на форума и британският експерт по обществено здраве Клайв Бейтс. Според него регулаторите трябва да намерят баланс между идеята, че новите устройства биха стимулирали младите да пропушат и реалното им предназначение да са в помощ на възрастните пушачи, които иначе не биха могли да спрат цигарите.

„Има паника, че тийнейджърите си купуват безпроблемно вейпове, но същите тези деца си купуват безпроблемно и цигари. При появата на нова бира не губим разсъдъка си заради това, че може младите да пият“, казва Бейтс с призив към регулаторите да погледнат по-сериозно на научните доказателства и практиката в страните-отличници в борбата с пушенето като Англия, Нова Зеландия и Япония.

Източник: dnes.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *