Пандемията се оказа по-малкото зло, войната удари производството на млечни продукти Красимир Хаджиев, собственик на мандра в село Падина, твърди че слабото търсене ще вдигне още цените

  • В търговската мрежа кашкавалът поскъпна със 100 процента за година

Валентина ИВАНОВА

По време на Ковид 19 се молехме пандемията да свърши, а то се оказа, че тя е малкото зло. Дойде войната в Украйна и всички последици от нея, които рязко се отразиха и на производството на млечни продукти, коментира Красимир Хаджиев, собственик на мандра в ардинското село Падина.

Всички виждаме цените на млякото и млечните продукти и търсим причините за драстичния ръст, най-голям сред хранителните продукти за последната година

На дребно в търговската мрежа литър прясно надхвърли 3 лева. Кофичка кисело варира от 1,30 до 1,80 лв. Кашкавалът отбеляза скок от близо 100 процента за една година – килограмът върви между 23 и 26 лева. Сиренето се продава от 12 до 18 лв./ кг. Търговци в Кърджали споделят, че продукцията на мандрите от региона върви на по-ниски цени спрямо големите производители. Вероятно заради по-малките разстояния до областния център, транспортните им разходи са по-ниски.

Факторите за поскъпването са много, обяснява предприемачът Хаджиев. Горивата и еленергията поскъпнаха. При нас ползваме дизел и пелети, но и техните цени се увеличиха 200-300 процента. Малката държавна помощ за тока е недостатъчна, но добре че дадоха и толкова. Тези увеличения трябва да ги калкулираме в цената на нашата продукция, иначе не ни излиза аритметиката. За големия ръст на цени са отговорни и търговците. Не мога да кажа дали има спекула, защото и те си имат своите разходи, споделя Хаджиев.

Мениджърите трябва да мислят и за вдигане на заплатите, за да могат да задържат работниците. Много мераклии да се трудят в подобно производство няма. Особено в село като Падина. Населеното място е малко. Повечето мъже са на гурбет в чужбина или са се хванали по строежи в големите градове. Работи малък шивашки цех, където неколцина жени си вадят прехраната. Младите хора бягат, затова и децата в училището постоянно намаляват.

Ние произвеждаме кисело мляко, извара, айрян и кашкавал. Работим със суровини от местни ферми. В Падина няма животновъдно стопанство, намаляват и отделните хора, които гледат крави. Районът е екологично чист – няма замърсяващи производство на километри. Изкупуваме литър сурово мляко на 1,10 – 1,20 лев, но предлагането намалява. За животновъдите също е трудно, защото и фуражите поскъпнаха. Принудени сме да свиваме производството, затова и изкупуваме все по-малко количество суровина. Подобни са проблемите и на колегите в съседните мандри в Жълтуша и Бял извор, казва предприемачът.

Според него, най-тревожно е, че покупателната способност на населението намалява. Потребителите тъкмо се научиха да търсят качествени стоки, макар и малко по-скъпи, сега с тази инфлация вече не могат да си ги позволят и гледат най-евтиното.

Тревогата на Красимир Хаджиев са свързани с многото неясноти. Няма предвидимост и не можем да планираме много напред. Тъкмо се прокрадне тенденция към понижаване на цените на горивата и те пак скочат. Как да правим дългосрочни планове, чуди се собственикът на родопската мандра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *