Изложба показва Ивайловград преди и след 1934 година

Валентина ИВАНОВА

По случай празника на Ивайловград Общинският исторически музей е подготвил изцяло обновена експозиция и фотоизложба под надслов „От Ортакьой до Ивайловград“. За целта кураторите са използвали стари снимки от архивите на музея, от Паскалевата къща и Туристическия център, който всъщност е Мутафчиевата къща, разказва директорката Богдана Богданова.

Богдана Богданова

Голяма помощ са получили от ивайловградчани, които живеят в различни населени места в страната. Те са направили ценни дарения на музея.

Изложбата показва как е изглеждал градът преди и след 1934 година, от когато носи името Ивайловград.

Освен изложбата, на 14 февруари също ще бъде открит и обновеният първи етаж на Паскалевата къща. Сградата пострада при последните бурни ветрове. Бяха счупени прозорци и покривът протече. В момента се ремонтира. За да не бъдат разочаровани посетителите, врати отваря единствено първият етаж.

Мутафчиева къща е готов да посреща туристите. Има нова фотоизложба,  представяща популярната в цяла България кукерска група от квартал Лъджата, както и народни носии, характерни за селата от общината, обяснява директорката.

Богдана Богданова е на тази позиция от септември 2022 година. Тя е от София, но е омъжена в Ивайловград. Доктор е по археология и дълги години е работила на обектите Лютица и Балък дере. Тя добавя, че проучванията в региона са добре представени в залите на музея и се обновяват редовно. Предстои на пролет да към експозицията да бъдат добавени артефакти от последната експедиция на крупостта Лютица, проведена през лятото.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *