Подадоха повече от 10 жалби за унищожени табели на Синята зона Делата приключват като незначителни заради малките щети, обяснява управителката на предприятието Шенай Мехмедали

Валентина ИВАНОВА

Зачестилите случаи на свалени, изрязани или боядисани указателни табели за Синята зона са принудили Шенай Мехмедали управител на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“ да подаде повече от 10 жалби в прокуратурата. В някои от тях фигурират повече от един повреден обект.

Досега няма случай да е открит извършител. Обикновено приключват делото срещу неизвестен извършител и като незначително, защото щетите са малки, обяснява Мехмедали.

Вандалските актове се отразяват негативно на дейността на предприятието. Веднъж служителите изразходват време да ходят на разпити, вместо да си вършат работа. Освен това повредените и унищожени табели трябва да бъдат възстановени, което натоварва с допълнителни разходи, а те не са малки.

Последното разширяването на зоната за паркиране приключи успешно, според нас. Хората вече свикнаха. Разбира се, има и недоволни като при всяко ново нещо, смята управителката.

Според нея, унищожаването на табелите не е начин гражданите да изразяват своето отношение. По-добре е да проявят активност в обявеното обществено обсъждане.

На официалния сайт на общината е обявена датата 24 февруари като крайна за подаване на писмени предложения и становища за работата на Синята зона, за да могат да се нанесат промени в действащата наредба. До края на февруари ще има и среща в Бизнесинкубатора.

От предприятието също са направили някои предложения за корекции. Едно от тях е да се намали от 48 на 36 лева таксата за физическите лица, работещи в Синята зона. То касае граждани, които искат да паркират пред офиса или производствения си обект, но той попада в платената зона. Всички промени се решават само от Общинския съвет.

Най-възмутени са гражданите, когато улицата им е в окаяно състояние, а е включена в Синята зона. Мехмедали обяснява, че поддържката на инфраструктурата не е в правомощията на предприятието.

Изграждането на буферния паркинг на пазара ще продължи дълго. Общата площ е доста голяма, близо 14 декара, и средствата не могат да се заделят наведнъж. Досега е положен асфалт за около 50 автомобила. Строителството ще става поетапно и, докато не приключим окончателно, няма да събираме такси за престой там, коментира Шенай Мехмедали управител на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“.

В града функционират 9 автомата за таксуване, а в 15 обекта може да се заплати за паркиране.

От март ще бъде въведено още едно удобство за гражданите. Те ще могат да се таксуват чрез приложението Viber, с което ще се избегне добавената стойост, както е при СМС. В зависимост от абонаментния си план освен 1 лев за паркиране, те плащат още между 20 и 50 стотинки. Улеснението ще е най-голямо за нашенци, които си идват от Европа, а нямат роуминг за услуги с добавена стойност и не могат да пускат СМС за таксуване.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Така е като се назначават хора които хал хабер си нямат от работата която трябва да вършат.Важното е да са „наши“ хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *